Празнуваме #ЩедриятВторник!

Празнуваме #ЩедриятВторник!

Сподели

Тази година празникът на дарителството и щедростта е на 30 ноември.

#ЩедриятВторник или #GivingTuesday е глобална инициатива. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по безконтролно пазаруване по празниците, когато повечето хора, заливани отвсякъде с рекламна информация, купуват твърде много и ненужни вещи.

Фондация BCause е официален партньор за България на световното движение, подкрепя български организации, фирми, граждани и медии да отбележат деня и го популяризира.

Както всяка година от 2012 г. насам, в повече от 100 държави по света, #ЩедриятВторник / #GivingTuesday ще бъде денят, в който технологиите и виртуалните общности помагат на милиони хора да даряват и да споделят, а на стотици хиляди организации – да се свържат с нови и стари поддръжници. Всички празнуват щедростта и промените, които тя носи в живота на хора и в околната ни среда. На този ден онлайн платформите за даряване ще съберат отново милиони, а организациите ще отворят (поне виртуално) вратите си за доброволци и съмишленици, за да покажат работата и резултатите си.

През миналата 2020 г., въпреки COVID кризата, хората в България дариха 226 489 лева за благотворителни каузи на двете дарителски платформи DMSbg.com и Platformata.bg само за двете седмици, посветени на празника.

#ЩедриятВторник през 2021 г. в България

В България ще отбележим #ЩедриятВторник за пети път – с едномесечна дарителска онлайн кампания в Platformata.bg и в dmsbg.com. Очакваме в кампанията да се включат десетки организации и фирми, както всяка година.

12 организации са подкрепени с участието им в Акселератор #ЩедриятВторник, в който те получават обучение, индивидуален ментор и комуникационна помощ. 

Тази година Аксeлераторът е финансиран по Проект „Информиране, ангажиране, успех!“.

Можете да помогнете на всяка организация чрез дарение в DMSbg.com, както и като споделите каузите им.

Вижте кои са те:

1. Vet мултиMed проектори за по-качествено образование

2. Да върнем живота в картата на Черно море в Езиковата в Стара Загора

3. Да преоткрием света на природните науки!

4. Саксофонът между джаза и класиката

5. Езиково обучение в МГ – да го направим по-добре!

6. Помогни Спътник Интеркосмос да кацне в Центъра на Вселената

Споделете видеоклипа на #ЩедриятВторник, който е изцяло посветен на български организации и тяхната отдадена работа на деца, младежи, възрастни, българската култура и природа.

На сайта на #ЩедриятВторник ще намерите Наръчници за организации и фирми със съвети какво могат да направят на този ден.

Станете част от събитието във Фейсбук!

Свалете стикери за Viber, които да споделяте с приятели!

Защо Фондация BCause е българският партньор на #ЩедриятВторник?

Фондация BCause е дарителска организация, която работи за развитие на дарителството и социалните инвестиции.

Една от важните ни дейности е да популяризираме и подкрепяме дарителски каузи, като предлагаме лесни и удобни начини за даряване. С тази цел инициираме и участваме в специални проекти, които информират, анализират, вдъхновяват и празнуват дарителството и благотворителността.

Всяка година подкрепяме повече от 200 кампании да набират средства чрез платформата за изпращане на дарителски SMS-и и онлайн дарения DMS 17777, дарителската онлайн платформа Platformata.bg и системата ни за дарителство по ведомост.