Бъдеще за ромските деца в дигиталния свят

Начало на кампанията: 23.11.2021

Помогнете на Ротари клуб София Център да стартира програма за обучение в дигитална грамотност за ромски деца от 4 до 7 клас в кв. Факултета в София.

Бъдеще за ромските деца в дигиталния свят
162 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS GRAMOTNOST

За кампанията

Те имат мечти като всички други деца – да пораснат големи и да станат успешни. Мечтаят, докато играят по тесните кални улички със схлупени къщи и купчини боклук.

Това се случва само на 7 км от лъскавия център на София. Това са децата на кв. Факултета – кварталът в столицата с най-много деца, с най-много мечти, обречени да се провалят.

Има мост към тяхното успешно бъдеще: дигитална грамотност. Не просто образование, а знания и умения, съответстващи на съвременната дигитална среда.

Помогнете на Ротари клуб София Център да стартира програма за обучение в дигитална грамотност за ромски деца от 4 до 7 клас в кв. Факултета в София.

Как?

Като дарите средства за привличането на преподавател по програмата и за закупуването на проектор и екран.

През 2021 г. с дарения от нашите членове и Ротари, РК София Център ремонтира и обзаведе с чинове, столове и компютри компютърна зала в народно читалище „Ромски таланти – 2016“ в кв. Факултета. Така създадохме условията за провеждане на обученията по дигитални умения.

С минималната необходима сума от 5000 лв. клубът ще може да стартира през първата половина на 2022 г. обучение в компютърната зала за ромски деца от 75-о ОУ „Тодор Каблешков“ и други деца в квартала. Само в училището има близо 400 деца.

Помогнете ни да напълним компютърната зала!

Организирането и осъществяването през 2022 г. на програма за дигитална грамотност за ромски деца в компютърната зала в читалището е следващата стъпка и крайъгълен камък в постигането на поставените от РК София Център цели. Те са именно:

 • Подпомагане адаптацията на ромските деца и младежи в съвременната дигитална среда на образование и живот
 • Провеждане на обучителни процеси, които не са включени в редовната учебна програма
 • Предоставяне на знания и умения в дигитална среда
 • Достъп до компютърни знания и умения и повишаване на нивото им
 • Събуждане на интерес у учениците към науки и технологии с цел тяхното мотивиране за развитие и учене
 • Устойчиво повишаване образованието и културните ценности на подрастващите от ромската общност

 

Целта

Ротари Клуб София Център се стреми да повиши интереса и потенциалните възможности на подрастващите младежи от ромската общност да продължат образованието си на по-високо ниво. Ние искаме те да придобият образование и професии, които да бъдат пример за подрастващите в тяхната среда и така да получат възможност за подобряване на социалния им статус.

Всяка успешна история започва с първите стъпки. Можем да ги направим заедно – за тях и тяхното бъдеще в дигиталния свят.

Тази организация е участник в проекта на Фондация BCause „Информиране, ангажиране, успех!“, финансиран по Фонд Активни граждани България от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!