Какво е DMS?

DMS е платформата, чрез която може да подкрепите добри каузи, като дарите онлайн или изпратите SMS на номер 17 777

В България DMS се осъществява от 2007 г. в партньорство между Български дарителски форум и Фондация BCause, Yettel, VIVACOM, А1, ЛИНК Мобилити България ЕАД.

Целта на създаването му беше да даде равен и бърз достъп на организации и хора, които инициират кампании за набиране на средства чрез SMS. Също и да гарантира на дарителите, че всяка от тези кампании е верифицирана предварително и даренията се ползват по предназначение. Не на последно място искахме да осигурим бърз, лесен и удобен начин за даряване. И ако през 2007 година хората бяха скептични да подкрепят каузи през мобилните си телефони, сега повече от половината от тях даряват именно чрез SMS.

През годините Дарителският форум и фондация BCause не спряха да полагат усилия и за търсене на систематична промяна за кампаниите, свързани с лечение на хора. Ето защо повече от 6 години наши представители участваха като членове в Обществения съвет на център „Фонд за лечение на деца“, в различни работни групи към Министерството на здравеопазването и други институции.

През 2015 г. DMS разшири механизмите за даряване чрез възможността дарителите да се абонират за изпращане на месечни дарения чрез SMS, както и да правят дарения онлайн. Оттогава надеждни партньори на DMS са Ипей АД и Обединена Българска банка.

От август 2022 г. е добавена още една възможност за онлайн дарителство чрез портала за отворено банкиране на Iris Solution. Иновативните решения на компанията предоставят достъп до електронното банкиране в различни банки през един интерфейс.

Кампаниите, които желаят да ползват DMS, се одобряват от Съветнически борд (Борд). В състава му влизат представители на мобилните оператори, на оперативната SMS система, на компаниите, предоставили интегрирани онлайн канали за дарения и обществени личности.

Представители на мобилните оператори

 • logo
  Илияна Захариева Директор Корпоративни комуникации
 • logo
  Боян Иванович Директор Корпоративни комуникации
 • logo
  Елица Георгиева Директор Корпоративни комуникации

Представители на другите партньори

 • logo Доставчик на мобилни комуникационни услуги, оператор на "Единен дарителски номер 17 777"
  Александър Балкански Изпълнителен директор
 • logo Компания за интернет разплащания, предоставят онлайн бутон за извършване на дарения
  Юлияна Антонова Търговски директор
 • logo Предоставят виртуален POS за извършване на онлайн дарения с банкови карти VISA и MasterCard
  Мила Миленова Директор Корпоративни комуникации

Обществени личности

 • logo Администратор на DMS
  Теодора Бакърджиева Директор
 • logo Администратор на DMS
  Елица Баракова Директор
 • logo
  Даниела Осиковска Мариана Брашнарова Яна Бюрер Тавание Комуникационни и PR експерти, граждански активисти