Дом от SMS-и

Дом от SMS-и

Сподели

stories8

Затворете очи. Сега си представете, че сте отново малки деца и сте у дома. Усещате ли аромата на дома си – комбинация от уханието на палачинките на мама, одеколона на татко, мушкатото на балкона или цветята в градината?

А сега си представете какъв щеше да е животът ви без този аромат – какъв щеше да е животът ви без място, което да ухае на дом?

Е, такъв е животът на стотиците младежи, които всяка година напускат институциите за деца, лишени от родителски грижи. Изоставени от родителите си, единственият аромат, който са усещали като малки, е този на социалната институция, която всички други са наричали техен „дом“, но те никога не са се чувствали сякаш имат дом.

А въпреки това от тях се очаква, когато станат на 18, да си тръгнат от там и изведнъж да станат самостоятелни, да създадат свой дом. Как създаваш дом, когато си нямал дом?

На този въпрос търсят отговор хората от екипа на „Фондация за социална промяна и включване“, които създават Програма „Дом Възможност“. Тя дава шанс на младежи, напускащи социални институции, да живеят в някое от жилищата от семеен тип в цялата страна, докато си стъпят на краката, довършат образованието си и си намерят работа. Само така, казват хората от фондацията, е възможно да се прекъсне омагьосаният кръг на изоставени деца, които порастват и на свой ред изоставят децата си.

Младежите остават 2 години в жилищата, като през това време получават обучение и подкрепа за намиране и задържане на работа; развиване на трудови навици; управление на лични финанси и домакинство; полагане на адекватни грижи за личното здраве; развиване на социални умения и опит в създаване на дългосрочни позитивни взаимоотношения. Всичко това се прави, за да могат да започнат самостоятелен и пълноценен живот, в който екипът на фондацията ги подкрепя и след излизането им от жилищата.

Ето защо не е чудно, че DMS DOM е едно от най-популярните съобщения, получени на номер 17 777, а Програма „Дом Възможност“ е и една от кампаниите с най-голям брой редовни дарители за 2016 г.

Това става възможно и благодарение на подкрепата на VIVACOM и тяхната кампания Операция „Жълти стотинки”, която подкрепя „Дом Възможност” в продължение на 3 години.  В рамките на кампанията, „Фондация за социална промяна и включване” и VIVACOM успяват да наберат над 170 000 левапод формата на финансови средства, продукти и услуги в подкрепа на обществено значимата програма. Със средствата са разкрити две нови наблюдавани жилища – в София и Бургас, които предоставят по 5 места за младежи, напускащи домове за деца.  Благодарение на щедростта на хилядите хора, подкрепили кампанията, тези младежи, заедно с другите 25 млади хора в цяла България, които фондацията подкрепя, получават шанс за ново начало в живота.