НАД 1,6 МЛН. ЛВ. ДАРЕНИ ПРЕЗ DMS ЗА ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 2020 Г.

НАД 1,6 МЛН. ЛВ. ДАРЕНИ ПРЕЗ DMS ЗА ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 2020 Г.

Сподели

Кампаниите на МЗ и Българска хранителна банка активизираха стотици хиляди индивидуални дарители

Даренията през платформата DMS за първите шест месеца на 2020 г. надхвърлиха събраните средства през цялата 2019 г. От януари до юни т.г. през DMS постъпиха над 1,6 млн. лв. Общата сума за предходните 12 месеца е близо 1,3 млн. лв.

Най-голяма вълна от съпричастност предизвикаха двете големи дарителски кампании в помощ на борбата срещу COVID-19 – DMS SOLIDARNOST – „Нека подкрепим българските медици, работещи в условията на COVID-19!“ на Министерство на здравеопазването и DMS HRANA „Помогни от вкъщи“ на Българската хранителна банка за хора в затруднено положение. И двете кампании получиха огромна безвъзмездна медийна подкрепа. Тя помогна да се съберат над 666 хил. лв. само в рамките на малко повече от два месеца –  от края на март до края на май 2020 г.

За същия период всички каузи в DMS събраха над 1,2 млн. лв. Най-голям е делът на постъпленията от индивидуални SMS-и – 70% от всички дарения през платформата.

 

Общо 264 каузи на хора и организации набираха средства чрез DMS през 2019 г. С помощта на хиляди дарители те получиха общо 1 284 046 лв. – от еднократни SMS-и, SMS абонаменти от 2 лв. и 5 лв., както и от онлайн дарения.

През миналата година даренията с SMS (еднократни и абонаменти) формират 84% от общия обем дарени средства с DMS. Събраните през 2019 г. дарителски средства са с 18% повече спрямо предходната година.

Устойчиво расте броят на месечните SMS абонаменти, като през 2019 г. те са с 20% повече от 2018 г. Най-голям дял месечни абонаменти имат кампаниите за грижа и лечение на бездомни домашни животни, следвани от кампании, насочени към социални услуги за хора с увреждания и възрастни.

Увеличават се даренията, направени онлайн или с банков превод. Тенденцията е дарителите да се насочват все повече към онлайн дарителството. Запазва се съотношението между даренията за каузи на организации и кампаниите за лечение на хора – през 2019 то е 45:55.

DMS е единствената дарителска платформа, която публикува месечни справки по отделните кампании и детайлни годишни отчети за дарените средства по всички кампании и през всички дарителски канали.

Целия отчет на дарителската платформа DMS за 2019 г. можете да прочетете ТУК.

Повече на сайта на DMS в частта „Колко дарихте“