Подкрепи Барс – най-добрия приятел на птиците!

Начало на кампанията: 26.06.2020

Единственият в България екип с обучено куче за борба с отровите – немската овчарка Барс и неговият водач – Николай Терзиев, имат нужда от вашата подкрепа.

Подкрепи Барс – най-добрия приятел на птиците!
2 841 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS POLET

За кампанията

Те изпълняват важна мисия –предпазват природата и нас от най-голямата заплаха за дивия свят – незаконното използване на отрови и отровни примамки.

Постиженията на Барс и Ники

В България няма нито едно друго куче, което да може да прави това, което прави Барс. Няма и друг обучен водач на такова куче, изградил неразривната и жизнено важна в опасни ситуации връзка с него.

Вече четири години Барс и Ники са част от екипа на  Българското дружество за защита на птиците. Досега двамата са направили повече от 100 патрула и активни претърсвания във важни за световно застрашени видове птици места.

Барс и Ники се отзовават на мига при всички най-тежки инциденти с отровени диви и домашни животни през последните години.

Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети, особено върху хищните птици, сред които световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел.

До какво води използването на отрови

През юни тази година заради отрови загина цяло семейство египетски лешояди в Източните Родопи. През септември 2019 г. в района на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел.

През март 2017 г. в Кресненското дефиле са отровени над 30 белоглави лешояда, с което почти изцяло бе унищожена наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за възстановяване, колония на вида.

letter Борбата с отровите в природата е мисията на Ники и Барс! Благодарим на всеки, който застава редом до тях и подкрепя пазителите на дивия свят!

Целта

Необходимата сума е 5000 лв. Всяко дарение ще бъде използвано  за нуждите на екипа, свързани със спецификата на работата му:

 • Закупуване на специална и скъпоструваща храна за Барс, която е единствения вид храна, даваща се на куче, търсещо отровни примамки. Строгият хранителен режим предпазва обученото куче от това да посегне на поръсена с отрова примамка.
 • Редовни прегледи, ваксинации и обезпаразитяване – дългия престой в дивата природа, контактът с трупове на диви и домашни животни поставят ежедневно на риск здравето на Барс.
 • Екипировка – от средства за награждаване до сигнални жилетки, които ясно показват, че това е работно животно, изпълняващо служебните си задължения.
 • Пътни разходи – поддръжка на високопроходим автомобил и горивото към него, за да може да се откликва на всеки сигнал за отрови в природата на всяко място в страната.

Вашата подкрепа е безценна в борбата с отровите! Благодарим ви най-сърдечно!

Разкажи на близки и приятели или сподели в социалните мрежи за кампанията ни и за пагубното действие на отровите в природата.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!