Подкрепа за Арменски православен храм „Света Богородица”

През пролетта на 2022 г. в Столицата отвори врати единствената Арменска Апостолическа Православна Църква. Храмът е построен изцяло с дарения, а градежът продължи почти 15 години. Църквата продължава да приема дарения, които да подпомагат текущата поддръжка на църквата (покриване на режийни разходи, поддръжка на техниката и инвентара, почистване, грижа околните пространства и др.), както и попълване на нужната за богослуженията църковна утвар и инвентар.“

Подкрепа за Арменски православен храм „Света Богородица”
Кампанията се нуждае от 2 000 лв. месечно
Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
  • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
    Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
  • computer-icon Дари онлайн още сега!
    С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
  • bank-icon Направи превод
    Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS OBITEL

За кампанията

Проектът на сградата е дело на известния български архитект от арменски произход Агоп Каракашян, като отговаря на традиционната за арменските храмове архитектура най-вече със своите типични островръхи куполи, основния от които достига във височина 24 метра. Едновременно с това, сградата има изключително модернистичен вид, със големи прозорци, които я правят изключително светла и приветлива отвътре. Гражданите на София могат да се гордеят с наличието на една толкова уникална сграда в сърцето на Столицата, с която се допълва облика ѝ на изключително толерантен и разнообразен в религиозно отношение град – наред с големите български източно-православни храмове, джамията, католическата катедрала, синагогата, гръцката църква и много други в центъра на София.

letter Безспорно основен бенефициент е арменската общност в София, но този новоизграден православен храм със своята уникална архитектура допринася със своя облик също и за жителите на София и на нейните гости и е безспорно доказателство за религиозната толерантност сред българите.

Целта

Поради своите архитектурни специфики, поддръжката на сградата ще изисква значителни финансови средства, с каквито Църковното настоятелство трудно ще се справи, без добрата воля на своите дарители. Целта на постоянната инициатива за подкрепа на църквата е да се набират средства, които да подпомагат текущата поддръжка на църквата (покриване на режийни разходи, поддръжка на техниката и инвентара, почистване, грижа околните пространства и др.), както и попълване на нужната за богослуженията църковна утвар и инвентар.“

Може да следите за нашия напредък на във Фейсбук или на сайта ни.

Да помогнеш е лесно

  • лева
    За успешния край Бъди първият изпратил!