17 777

Единен Дарителски Номер

Кампании за организации

DMS BEBE – Фондация „Нашите недоносени деца”

Кампанията е стартирала на: 13.11.2013
DMS BEBE – Фондация „Нашите недоносени деца”
 • От началото на кампанията:
 • Събрани през еPay: 225 лв.
 • Събрани през ОББ: 151 лв.
 • Изпратени SMS: 15032 броя
 • Абонаменти от 2 лв.: 5748 броя
 • Абонаменти от 5 лв.: 449 броя
 • АКТИВНИ абонаменти за текущия месец:
  Абонаменти от 2 лв.: 269 броя
  Абонаменти от 5 лв.: 30 броя

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS BEBE Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS BEBE на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)

За кампанията

Кампанията на Фондация „Нашите недоносени деца“ е насочена към набиране на средства за оборудване на стаи от семеен тип, за недоносените бебета и техните семейства.

Защо го правим?

21039666_10214308521609854_412675301_n

Ползата от контакта на новороденото, особено недоносено бебе с неговите родители е неуспорима. За това в развитите здравни системи по света, стаите от семеен тип са нещо напълно естествено. Това са помещения, които се оборудват според нуждите на недоносеното новородено бебе, където то може да прекарва време с родителите си, където те могат бъдат обучени как да се грижат за бебето си. Майката има възможност да кърми или да изцежда кърма за бебето си, като в същото време семейната стая им осигурява защитено пространство, което е от изключително значение в подобна стресова за семейството ситуация.

Как го правим

Семейната стая позволява също така практикуване на препоръчвания от Световната Здравна Организация метод, наречен кенгуру грижа. Доказано е, че този метод, при който майката и бебето са поставени в непосредствена близост, кожа до кожа, има голямо значение за подобряване състоянието на бебето, стабилизиране на неговите жизнени показатели, синхронизиране на дишането му с това на майката, подпомагане на кърменето и пр. Доказано е, че кенгуру грижата значително намалява болничния престой на недоносените бебета. Чрез изграждането на стаи от семеен тип в българските неонатологични отделения, фондация „Нашите недоносени деца“ цели подобряване на грижата за недоносените деца, а също така осигуряване на възможност за изграждане на връзката между родителите и новороденото.

Защо са важни семейните стаи?

Children’s of Minnesota

За съжаление, много от болниците ни са архитектурно неадекватни на днешните разбирания и потребности за добра грижа. В отделенията няма обособени пространства, в които родителите могат да прекарат време и да контактуват с децата си.

До момента сме подкрепили над 30 неонатологични отделения в страната с дарения и сме спомогнали за откриването на 2 семейни стаи/стаи за кърмене съвместно с нашите корпоративни и медийни партньори – приветливи пространства с удобни мебели, в които родителите да опознаят своето бебе и да се научат да полагат основни грижи за него (повиване, хранене, къпане, успокояване, някои медицински нужди), преди то да бъде изписано у дома.

Създаването на семейна стая включва не само обзавеждането ѝ, но и ремонт, тъй като почти всички държавни болници извън големите градове се намират в амортизирани сгради със стара дограма и неудобни санитарни помещения. Поради специфичните изисквания за медицински подови настилки, латекс и мебелировка, цялостното изграждане на една семейна стая възлиза на 8 до 10 хил. лева. Състоянието на здравната ни система не позволява на болниците подобен разход без възможност за възвращаемост.

Резултати

Със средства от DMS кампанията е извършен ремонт и такава стая вече има в отделение „Неонатология“ при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ Велико Търново. Семейната стая ще се използва с цел престой на една двойка майка-бебе преди изписването на бебето от отделението като преход между интензивните неонатологични грижи и родителските грижи в дома с цел изграждане на връзка между родителите и бебето, изграждане на родителски капацитет и увереност, опознаване на индивидуалните навици и нужди на всяко дете, усвояване на умения като хранене, кърмене и грижи за бебето.

До момента са изградени 3 семейни стаи. Две от тях се намират в най-големите неонатологични отделения в София – Майчин дом и СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, и една в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ – В. Търново. Те са изградени като част от съвместната кампания на фондация „Нашите недоносени деца“ с радио „Витоша“ – „Повече българчета за България“, съвместно с Ивентас. Предстои изграждането на семейни стаи в МБАЛ гр. Пловдив, МБАЛ гр. Русе, МБАЛ гр. Сливен и УМБАЛ гр. Плевен.

Истории на родители:

- Здравка Даллева: „Нашето момиче се роди месец по-рано и за наше щастие беше напълно здравичка, само беше мъничка – 1900 грама. Трябваше да наддаде, за да си я приберем у дома. Роди се в УМБАЛ „Св. Георги“. След това беше преместена в УМБАЛ „Пловдив“, където можех всеки ден да я посещавам и съответно да си я кърмя, носех и кърма, която ѝ даваха. Три дни преди да я изпишат ми предложиха да се настаня в семейната стая, където да се „опознаем“ с моето момиче. Тя беше през цялото време при мен. Но лекарите, сестри, целия персонал беше насреща да помогне, ако се нуждаех. В стаята пускаха и таткото, който също успя да гушне своето мъниче. Това беше преход от болницата към грижите у дома. Смятам че всеки родител, чието дете е било в кувьоз, е добре да бъде настанен в такъв тип стая, за да се опознаят с бебчето и да се избегне този първоначален стрес у дома след изписването. Хубаво би било всяка болница да разполага с такава стая…“

 - Наталия Михайлова: „Аз и дъщеря ми бяхме в такава стая около 10 дни преди да я изпишат от УМБАЛ „Плевен”. След близо 3 месеца раздяла толкова се вълнувах, че ще сме заедно, но и се притеснявах дали ще се справя. Благодарение на екипа в отделението, опознаването и научаването на елементарни неща като хранене, къпане, смяна на пелени, пози в които бебето се чувства добре, разговор с психолог… престоят там се усеща като в петзвезден дубайски хотел J Несигурността изчезна в момента, в който си дадох сметка, че сме под постоянните грижи на доктори и акушерки. В стаята бяхме с още една мама и бебето ѝ, сами се сптавяхме, но спокойствието, че в отсрещната стая има на кого да разчиташ при нужда е чудесно. У дома се прибрах спокойна и сигурна в себе си, че мога да се грижа за детето си, а бабата, която си беше взела отпуска, за да ми помага с бебето, се върна преждевременно на работа.“

- Олга Тенева: „Аз и моята Ниа бяхме в такава стая за 4 дни в МБАЛ „Пловдив”. Бих казала, че това бе един много полезен престой, чрез който имах възможност да опозная детето си и да реагирам своевременно под компетентен лекарски надзор. Имайки предвид целия стрес от раждането, през моментите „ще оживее ли“, мислите „защо на нас“ и т.н. , времето, прекарано там със собственото ти дете, те учи да си силен, да си уверен и да се чувстваш достоен родител на един малък герой! Заслуга за това има целият персонал, който показа хуманно отношение към дете и родител и демонстрира абсолютен професионализъм! Успех на каузата!“


Информация за стойността на даренията и разходите по системата.
Актуална информация за набраните дарения.

Отчитането в реално време на изпратените смс-и и постъпления от онлайн дарения е ориентировъчно, точните данни за кампанията ще намерите в Отчети/Месечни справки (pdf). Актуалните бройки абонаменти за всеки месец също ще намерите там. Броячът показва с натрупване всички направени абонаменти от началото на кампанията, както и текущите за месеца.

Всяка кампания получава минимум 90% от финансовите постъпления от дарителските sms и 95% от постъпленията от онлайн дарения.

 

Уеб адрес: www.premature-bg.com/

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS BEBE Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS BEBE на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)