Големи чудеса за малките герои!

Начало на кампанията: 13.11.2013

Ние подкрепяме недоносените деца и техните семейства. Усилията ни са фокусирани към осигуряване на комплексна грижа и подкрепа за най-малките и уязвими пациенти - от раждането им, през престоя в болница, до грижата след изписването.

Големи чудеса за малките герои!
Кампанията се нуждае от 2 000 лв. месечно
Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
  • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
    Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
  • computer-icon Дари онлайн още сега!
    С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
  • bank-icon Направи превод
    Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS BEBE

За кампанията

Работата на Фондация „Нашите недоносени деца“ е насочена към три основни направления,  като всяко от тях е от ключово значение за недоносените деца!

  • Да осигурим по-добри грижи за недоносените бебета в болница
  • Да осигурим повече прегръдки на недоносените бебета – чрез изграждане на семейни стаи и кътове за кърмене и кенгуру-грижи
  • Да подкрепим ранното детско развитие и семействата на недоносени бебета в център “Малки чудеса” 

Всяка година 6000 бебета се раждат твърде рано и твърде малки, неподготвени за живот извън майчината утроба. Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, те имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят.

Фондация “Нашите недоносени деца” работи активно за осигуряване на най-добра медицинска грижа и комфорт на бебето и семейство по време на болничния престой, чрез даряване на животоспасяваща апаратура, изграждане на кътове за кърмене и кенгуру-грижи, даряване на анатомични гнезда за бебетата, покривала за кувьози, плетива, информационни материали за специфични рискови състояния при недоносените бебета и други.

Ние знаем колко е важно за всеки родител да бъде близо до бебето си, когато то се бори за живота си, защото самите ние сме майки, родили преждевременно и помним чувството да сме разделени от децата си в продължение на месеци.

Защото всяко бебе заслужава възможността да бъде в прегръдките на мама и татко, докато порасне достатъчно, за да напусне болничното отделение!

В сянката на пандемичната криза, през последните две години, достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност за контакт със своите родители.

Ето защо Фондацията стартира инициативата #БезРаздяла|“Гласът лекува”, застъпвайки се за правото на бебетата да усещат гласа, обичта и топлата прегръдка на своите родители.

В Център “Малки чудеса” работим, за да осигурим подкрепа на семействата на преждевременно родени бебета и деца с трудности в развитието. Центърът разполага с логопеди, детски и фамилни психолози, ерготерапевт, специалист ранно детско развитие, хранителен терапевт, както и медицински специалисти, с които родителите могат да се консултират. Центърът предлага:

– Социална програма за семействата с финансови затруднения;
– Безплатна програма за проследяване на здравето и развитието на недоносените деца;
– Индивидуални консултации и терапевтична подкрепа от специалисти по ранно детско   развитие;
– Групови занимания за подкрепа на ранното детско развитие и социални умения;
– Групова и индивидуална подкрепа за родители на недоносени деца.

letter 1 на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България, като в някои градове недоносените бебета са много над средното за страната - близо 18%.

Заедно постигнахме!

От 2012 г. до сега, Фондация “Нашите недоносени деца” е дарила животоспасяваща апаратура в повече от 35 отделения в страната.

Фондацията е в непрекъснат контакт с неонатологичните отделения и се опитва да отговори на техните индивидуални потребности, когато това е възможно.

До този момент, благодарение на подкрепата на индивидуални и корпоративни дарители успяхме да изградим семейни стаи в отделенията в Майчин дом – София, СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“ ЕАД София и Велико Търново (благодарение на “Тройка на разсъмване” и “Повече българчета за България”), а след това в градовете Пловдив, Сливен и Русе.

Спомогнахме и за сформиране на кът за кенгуру-грижи и кърмене в новата семейна стая в отделението в Бургас.

През 2020 година изградихме семейни стаи в Стара Загора и Търговище, а през 2021 в Пазарджик.

С вашата подкрепа ще успеем да разкрием все по-голям брой стаи и в останалите отделения в страната, защото всяко бебе от всяка точка на България заслужава да бъде максимално близо до своето семейство.

Стойността на една семейна стая за ремонт и обзавеждане е различна и се определя от нуждите на отделението, състоянието в което се намира помещението, дали е необходим основен ремонт, изграждане на санитарен възел, поставяне на дограма, настилки и т.н.

За всяка индивидуална стая се изготвя проект от Фондация “Нашите недоносени деца”, съобразен с нуждите на съответното отделение.

В център “Малки чудеса” от създаването му през 2017 г. до 2020 г. подкрепихме над 2500 семейства на недоносени деца, проведохме над 4000 терапевтични сесии, както и повече от 900 безплатни дистанционни консултации със семейства от цяла България и чужбина по време на извънредното положение заради разпространението на COVID-19.

Заедно продължаваме да правим големи чудеса за малките герои!

Включи се с помощ и като доброволец. Виж как тук

Да помогнеш е лесно

  • лева
    За успешния край Бъди първият изпратил!