Обучителен център за специалисти за създаване на мотивация у деца с аутизъм

Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, създадена през декември 2009 г. от родители на деца с разстройство от аутистичния спектър от цялата страната.

Обучителен център за специалисти за създаване на мотивация у деца с аутизъм
24 408 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
 • bank-icon Направи превод
  Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS AUTISM

DMS AUTISM

Аутизмът е най-тежкото разстройство, което засяга комуникацията и социализацията. От това страда цялото семейство и променя живота му. Основният двигател на социалното поведение и адаптация е мотивацията.

Поради липсата на мотивация и слабата социална връзка на децата с аутизъм със социалния свят, непризнаването на правила, норми и авторитети, поведенческите им проблеми, страданията на децата с аутизъм и на техните семейства варират от сравнително леки до много тежки.

Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, създадена през декември 2009 г. от родители на деца с разстройство от аутистичния спектър от цялата страната.

Аутистичното разстройство е свързано с разстройство на централната нервна система и поведението, основано на рефлекса, благодарение на който „типичните” хора имат социално поведение и спазват социални правила и норми, при децата с аутистично разстройство изначало не съществува.

Поради това професионалната работа върху оперативното поведение- поведението, с което въздействаме върху околната среда, може да създаде социално приемливо поведение и разбиране у децата с аутизъм, което да им помогне постепенно да станат част от социалния свят и да могат да живеят самостоятелно тогава, когато ние, техните родители, ще сме звездички на небето.

Поради бързия темп, с който нараства концентрацията на деца с аутизъм в световен мащаб – по данни на Autism Society of America, към 2014 г. 1 на всеки 68 деца страда от някакво разстройство на аутистичния спектър в световен мащаб.

letter Всеки родител в България, след получаване на диагноза „Аутизъм”, започва дълъг собствен процес на информираност и самообучение, докато разбира, че терапията, която гарантирано ще изведе детето му в нашия социален свят и ще му създаде мотивация е АВА - Applied behavior analysis център- Приложен поведенчески анализ. Тогава родителите започват да питат: Как е възможно в България да няма нито един терапевт?

Каквоп правим

През септември 2015-та година сдружение „Аутизъм Днес“, след провеждане на дарителска кампания, създаде първия АВА Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и комплексна терапия в България.

Сградата на центъра е предоставена от Столична община. Специалистите от сдружението полагат огромен труд и разчитат за ремонта на сградата и обучението на персонал предимно на дарения. В момента АБА Център – София (Горубляне) предлага висококачествена терапия за деца с аутизъм в България. Това е мястото, където родителите и децата получават шанс и надежда.

През октомври 2018 година, отново след провеждане  на дарителска кампания,  сдружението откри Център за деца с аутизъм и комплексна терапия в град Плевен, в предоставена от община Плевен сграда. Отново с помощта на дарители те създават условия и възможности за децата с разстройство от аутистичния спектър и в Северна България.

През октомври 2019 година, сдружение „Аутизъм Днес“, водено от търсенето и потребностите на децата и техните семейства, откри и втори АВА Център по приложен поведенчески анализ в гр. София – Студентски град.

През 2020 година сдружението отново разчита на помощ от нас – дарителите. За откриването на следващия АВА център за деца с аутизъм в Бургас отново са нужни средства. През ноември миналата година община Бургас предостави сграда на сдружението, която е в изключително лошо състояние и се нуждае от ремонт.

За него са необходими 65 000 лева, а сдружението доказа през годините, че каузата „Аутизъм“ е негова мисия, затова  и DMS отново застава зад дарителската им кампания!

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!