Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи

Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи

Начало на кампанията: 14.11.2014
Цел: 39 800 лв.
Остават: 32 566 лв.
Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
2296 1628 325 52 лв. 5 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 16 от 2 лв.5 от 5 лв.

За кампанията

Районната организация на слепите регистрира към 1 800 свои членове със зрителни увреждания. Реалният им брой обаче е значително по-голям.

Много млади и активни хора, които се опитват да управляват живота си сами и не разчитат на различни социални придобивки, не членуват там и не са обхванати от тази статистика. А в големия и забързан град няма добри ориентири, които да помогнат на човек със зрителни увреждания да се движи уверено, и независимо от придружители.

Повечето от тротоарите в централната част са снабдени с тактилни ленти, но не и в останалите квартали. Освен тях, „говорещото метро“ и плахите опити за „говорещи спирки“– градът е едно крайно враждебно място за незрящите.

Новите мобилни комуникации и информационни технологии създават невероятна възможност да се улесни живота на хората с увреждания и да се компенсира донякъде техния дефицит. Специално хората със зрителни увреждания биха получили неоценима помощ да бъдат самостоятелни и независими, ако могат да разчитат на „електронни очи“.

В случая тази идея има съвсем евтино и лесно изпълнение, тъй като всеки е въоръжен със смартфон, който така или иначе предлага много ползотворни говорещи приложения.

В много други държави вече има разработени говорещи приложения за уточняване на местоположението на незрящите, но те са специфична разработка за съответния район и населено място.

Използвайки този опит, обаче, може да се разработят приложения и за България.