Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи

Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи

Начало на кампанията: 14.11.2014
Цел: 39 800 лв.
Остават: 29 636 лв.
Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
3288 2136 479 54 лв. 5 лв. 150 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 5 от 2 лв.3 от 5 лв.

За кампанията

Съюзът на слепите в България към 31 декември 2020 г. има малко над 10 000 членове. Реалният им брой обаче е значително по-голям.

Много млади и активни хора, които се опитват да управляват живота си сами и не разчитат на различни социални придобивки, не членуват там и не са обхванати от тази статистика. А в големия и забързан град няма добри ориентири, които да помогнат на човек със зрителни увреждания да се движи уверено и независимо от придружители.

Повечето от тротоарите в централната част на София са снабдени с тактилни ленти, но не и в останалите квартали. Освен лентите, „говорещото метро“ и плахите опити за „говорещи спирки“ – градът е едно крайно враждебно място за незрящите.

Новите мобилни комуникации и информационни технологии създават невероятна възможност да се улесни живота на хората с увреждания и да се компенсира донякъде техния дефицит. Специално хората със зрителни увреждания биха получили неоценима помощ да бъдат самостоятелни и независими, ако могат да разчитат на „електронни очи“.

Тази идея има съвсем евтино и лесно изпълнение, тъй като всеки е въоръжен със смартфон, който така или иначе предлага много ползотворни говорещи приложения.

В много други държави вече има разработени говорещи приложения за уточняване на местоположението на незрящите, но те са специфична разработка за съответния район и населено място. Въз основа на този опит може да се разработят приложения и за България.

letter Целта на кампанията е усъвършенстване на мобилното приложение „Електронни очи“, което дава гласова информация за местоположението на незрящия. Първият модул е готов, приложението е активно и е в процес на тестване от незрящи тестващи. Чрез него незрящите ще имат много по-голяма самостоятелност и свобода в придвижването в градска среда. Приложението ще може да се изтегля безплатно от всеки, който се нуждае. Този проект е пилотен за София, където концентрацията на незрящи хора е много по-голяма в сравнение с по-малките градове.