17 777

Единен Дарителски Номер

Кампании за организации

DMS MOBILEN – кампания за създаване на мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи

Кампанията е стартирала на: 14.11.2014
DMS MOBILEN – кампания за създаване на мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи
 • Необходима сума: 39 800 лева
 • От началото на кампанията:
 • Събрани през еPay: 5 лв.
 • Събрани през ОББ: 52 лв.
 • Изпратени SMS: 3149 броя
 • Абонаменти от 2 лв.: 1529 броя
 • Абонаменти от 5 лв.: 287 броя
 • АКТИВНИ абонаменти за текущия месец:
  Абонаменти от 2 лв.: 10 броя
  Абонаменти от 5 лв.: 6 броя

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS MOBILEN Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS MOBILEN на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)

За кампанията: Районната организация на слепите регистрира към 1 800 свои членове със зрителни увреждания. Реалният им брой обаче е значително по-голям. Много млади и активни хора, които се опитват да управляват живота си сами и не разчитат на различни социални придобивки, не членуват там и не са обхванати от тази статистика. А в големия и забързан град няма добри ориентири, които да помогнат на човек със зрителни увреждания да се движи уверено, и независимо от придружители. Повечето от тротоарите в централната част са снабдени с тактилни ленти, но не и в останалите квартали. Освен тях, „говорещото метро“ и плахите опити за „говорещи спирки“– градът е едно крайно враждебно място за незрящите.

Какво правим: Новите мобилни комуникации и информационни технологии създават невероятна възможност да се улесни живота на хората с увреждания и да се компенсира донякъде техния дефицит. Специално хората със зрителни увреждания биха получили неоценима помощ да бъдат самостоятелни и независими, ако могат да разчитат на „електронни очи“. В случая тази идея има съвсем евтино и лесно изпълнение, тъй като всеки е въоръжен със смартфон, който така или иначе предлага много ползотворни говорещи приложения. В много други държави вече има разработени говорещи приложения за уточняване на местоположението на незрящите, но те са специфична разработка за съответния район и населено място. Използвайки този опит, обаче, може да се разработят приложения и за България.

Цел: Създаване на мобилно приложение, което ще дава гласова информация за местоположението на незрящия с точност до сантиметър. Чрез него незрящите ще имат много по-голяма самостоятелност и свобода в придвижването в градска среда. Приложението ще може да се изтегля безплатно от всеки, който се нуждае. Този проект може да бъде пилотен за София, където нуждата е много по-голяма в сравнение с по-малките градове.

Следващ етап: След разработване на мобилното приложение, следва поставяне на GPS предавателите на високи обществени сгради в София. Чрез тях ще може да се прецизира с точност до сантиметър указанията за местоположение на незрящите.


Информация за стойността на даренията и разходите по системата.
Актуална информация за набраните дарения.

Отчитането в реално време на изпратените смс-и и постъпления от онлайн дарения е ориентировъчно, точните данни за кампанията ще намерите в Отчети/Месечни справки (pdf). Актуалните бройки абонаменти за всеки месец също ще намерите там, броячът показва с натрупване всички направени абонаменти от старта на кампанията, а не текущите в момента.

Всяка кампания получава минимум 90% от финансовите постъпления от дарителските sms и 95% от постъпленията от онлайн дарения.

 

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS MOBILEN Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS MOBILEN на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)