Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи

Начало на кампанията: 14.11.2014

Целта на кампанията е усъвършенстване на мобилното приложение „Електронни очи“, което дава гласова информация за местоположението на незрящия.

Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи
10 129 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
  • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
    Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
  • computer-icon Дари онлайн още сега!
    С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
  • bank-icon Направи превод
    Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS MOBILEN

За кампанията

Съюзът на слепите в България към 31 декември 2020 г. има малко над 10 000 членове. Реалният им брой обаче е значително по-голям.

Много млади и активни хора, които се опитват да управляват живота си сами и не разчитат на различни социални придобивки, не членуват там и не са обхванати от тази статистика. А в големия и забързан град няма добри ориентири, които да помогнат на човек със зрителни увреждания да се движи уверено и независимо от придружители.

Повечето от тротоарите в централната част на София са снабдени с тактилни ленти, но не и в останалите квартали. Освен лентите, „говорещото метро“ и плахите опити за „говорещи спирки“ – градът е едно крайно враждебно място за незрящите.

Новите мобилни комуникации и информационни технологии създават невероятна възможност да се улесни живота на хората с увреждания и да се компенсира донякъде техния дефицит. Специално хората със зрителни увреждания биха получили неоценима помощ да бъдат самостоятелни и независими, ако могат да разчитат на „електронни очи“.

Тази идея има съвсем евтино и лесно изпълнение, тъй като всеки е въоръжен със смартфон, който така или иначе предлага много ползотворни говорещи приложения.

В много други държави вече има разработени говорещи приложения за уточняване на местоположението на незрящите, но те са специфична разработка за съответния район и населено място. Въз основа на този опит може да се разработят приложения и за България.

letter Целта на кампанията е усъвършенстване на мобилното приложение „Електронни очи“, което дава гласова информация за местоположението на незрящия. Първият модул е готов, приложението е активно и е в процес на тестване от незрящи тестващи. Чрез него незрящите ще имат много по-голяма самостоятелност и свобода в придвижването в градска среда. Приложението ще може да се изтегля безплатно от всеки, който се нуждае. Този проект е пилотен за София, където концентрацията на незрящи хора е много по-голяма в сравнение с по-малките градове.

Следващия етап

След разработване на мобилното приложение следва осигуряване на предаватели на конкретни общественозначими локации – входове на метрото, банки, болници, училища, детски градини, обществени сгради и др.

Чрез тези локални предаватели незрящите хора ще могат да бъдат напътствани с огромна точност до входа на съответния обект.

Казано просто, приложението, използващо общодостъпните интернет карти, води незрящия в близост до обекта, на чийто вход има предавател. Смартфонът на незрящия го засича и го завежда до самия вход.

Да помогнеш е лесно

  • лева
    За успешния край Бъди първият изпратил!