Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи

Начало на кампанията: 14.11.2014

Създаване на мобилно приложение, което ще дава гласова информация за местоположението на незрящия с точност до сантиметър.

Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи
7 977 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS MOBILEN

За кампанията

Районната организация на слепите регистрира към 1 800 свои членове със зрителни увреждания. Реалният им брой обаче е значително по-голям.

Много млади и активни хора, които се опитват да управляват живота си сами и не разчитат на различни социални придобивки, не членуват там и не са обхванати от тази статистика. А в големия и забързан град няма добри ориентири, които да помогнат на човек със зрителни увреждания да се движи уверено, и независимо от придружители.

Повечето от тротоарите в централната част са снабдени с тактилни ленти, но не и в останалите квартали. Освен тях, „говорещото метро“ и плахите опити за „говорещи спирки“– градът е едно крайно враждебно място за незрящите.

Новите мобилни комуникации и информационни технологии създават невероятна възможност да се улесни живота на хората с увреждания и да се компенсира донякъде техния дефицит. Специално хората със зрителни увреждания биха получили неоценима помощ да бъдат самостоятелни и независими, ако могат да разчитат на „електронни очи“.

В случая тази идея има съвсем евтино и лесно изпълнение, тъй като всеки е въоръжен със смартфон, който така или иначе предлага много ползотворни говорещи приложения.

В много други държави вече има разработени говорещи приложения за уточняване на местоположението на незрящите, но те са специфична разработка за съответния район и населено място.

Използвайки този опит, обаче, може да се разработят приложения и за България.

Целта

Създаване на мобилно приложение, което ще дава гласова информация за местоположението на незрящия с точност до сантиметър.

Чрез него незрящите ще имат много по-голяма самостоятелност и свобода в придвижването в градска среда. Приложението ще може да се изтегля безплатно от всеки, който се нуждае.

Този проект може да бъде пилотен за София, където нуждата е много по-голяма в сравнение с по-малките градове.

Следващ етап:

След разработване на мобилното приложение, следва поставяне на GPS предавателите на високи обществени сгради в София. Чрез тях ще може да се прецизира с точност до сантиметър указанията за местоположение на незрящите.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!