Скъпи дарители, партньори и съмишленици, информираме ви, чe статистиката за SMS даренията в сайта в момента не отразява даренията чрез SMS от август и септември. Работи се по възстановяването й. Приемете извиненията ни за причиненото неудобство и ви благодарим за това, че сме заедно в подкрепата на значими каузи!

Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи

Начало на кампанията: 14.11.2014

Целта на кампанията е усъвършенстване на мобилното приложение „Електронни очи“, което дава гласова информация за местоположението на незрящия.

Мобилно приложение за гласово указание на местоположението за незрящи
7 264 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
 • bank-icon Направи превод
  Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS MOBILEN

За кампанията

Съюзът на слепите в България към 31 декември 2020 г. има малко над 10 000 членове. Реалният им брой обаче е значително по-голям.

Много млади и активни хора, които се опитват да управляват живота си сами и не разчитат на различни социални придобивки, не членуват там и не са обхванати от тази статистика. А в големия и забързан град няма добри ориентири, които да помогнат на човек със зрителни увреждания да се движи уверено и независимо от придружители.

Повечето от тротоарите в централната част на София са снабдени с тактилни ленти, но не и в останалите квартали. Освен лентите, „говорещото метро“ и плахите опити за „говорещи спирки“ – градът е едно крайно враждебно място за незрящите.

Новите мобилни комуникации и информационни технологии създават невероятна възможност да се улесни живота на хората с увреждания и да се компенсира донякъде техния дефицит. Специално хората със зрителни увреждания биха получили неоценима помощ да бъдат самостоятелни и независими, ако могат да разчитат на „електронни очи“.

Тази идея има съвсем евтино и лесно изпълнение, тъй като всеки е въоръжен със смартфон, който така или иначе предлага много ползотворни говорещи приложения.

В много други държави вече има разработени говорещи приложения за уточняване на местоположението на незрящите, но те са специфична разработка за съответния район и населено място. Въз основа на този опит може да се разработят приложения и за България.

letter Целта на кампанията е усъвършенстване на мобилното приложение „Електронни очи“, което дава гласова информация за местоположението на незрящия. Първият модул е готов, приложението е активно и е в процес на тестване от незрящи тестващи. Чрез него незрящите ще имат много по-голяма самостоятелност и свобода в придвижването в градска среда. Приложението ще може да се изтегля безплатно от всеки, който се нуждае. Този проект е пилотен за София, където концентрацията на незрящи хора е много по-голяма в сравнение с по-малките градове.

Следващия етап

След разработване на мобилното приложение следва осигуряване на предаватели на конкретни общественозначими локации – входове на метрото, банки, болници, училища, детски градини, обществени сгради и др.

Чрез тези локални предаватели незрящите хора ще могат да бъдат напътствани с огромна точност до входа на съответния обект.

Казано просто, приложението, използващо общодостъпните интернет карти, води незрящия в близост до обекта, на чийто вход има предавател. Смартфонът на незрящия го засича и го завежда до самия вход.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!