Помогни на Алекс!
DMS ALEX

Помогни на Алекс!

С тъга съобщаваме, че Алекс почина. Съболезнования на семейството и близките. Светъл път, дете.

Сподели

Заедно събрахме 37 075 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
14209 4818 720 2269 лв. 1187 лв. 6174 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

Алекс претърпява и две операции, но състоянието му продължава да се влошава, докато стига до пълна инвалидизация.

През 2010 г. родителите на Алекс виждат надежда в метода биокорекция. След 2 курса лечение в клиниката в Израел резултатите са оптимистични: – „Детето, за което преди година търсех декубитален дюшек, за да го спася от раните от залежаване, днес играе на компютърни игри, рисува, само придвижва инвалидната си количка” – споделя майка му.

Алекс в момента е на 20 години. Вечно усмихнато, лъчезарно дете, с една единствена мечта, да пребори болестта си и един ден да се изправи на крака.

На този етап все още няма ефективно лечение на мускулна дистрофия, но съществуват много поддържащи терапии. В България се прилага само рехабилитация, нищожен процент от която се поема от здравната каса.

Вече е одобрен и пуснат в производство първия медикамент, който е ефективен при 8 % от случаите на мускулна дистрофия, но това все пак е огромен пробив! Световната медицина вече е на последната права в борбата си с това коварно заболяване, но за да го дочакат пациентите трябва да се борят упорито.

Лечението трябва да продължи, но финансовият ресурс на семейството вече е изчерпан. Затова Алекс  се опитва да събере средства за лечението си чрез продажба на свои картини. 

В продължение на години Алекс се лекуваше в Израел, като по този начин задържаше до известна степен прогресирането на заболяването си, но след усложнения вследствие на дихателна инфекция, беше приет в болницата в Кюстендил. Наложи се интубация и последваща трахеостомия. След откриване на причинителите на инфекцията има сравнително въстановяване, но той остава зависим от апарата за обдишване.

Всеки месец се налага да му бъдат вливани антибиотици, с които да се контролират бактериалните инфекции, причинени от трахеостомната канюла. За съжаление, заради основното заболяване Александър не може да диша самостоятелно, така че ще продължи да е зависим от вентилатора и антибиотиците.

Благодарение на помощта на дарителите, той вече има обдишващ апарат и си е вкъщи, но антибиотиците не се покриват от здравната каса. 

letter През 2023 год. терапията на Алекс продължава вкъщи. На месец са необходими 2500 лв. за консумативи и медикаменти. Към 18.01.2023 год. в дарителската му сметка има 4400 лв.