Помогни на Алекс

Начало на кампанията: 21.06.2011

От деветгодишна възраст Александър Ангелов от Кюстендил ползва инвалидна количка. През годините са му поставяни различни диагнози: мускулна дистрофия тип Дюшен, саркогликанопатия, мускулна дистрофия тип Бекер.

Помогни на Алекс
35 836 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
 • bank-icon Направи превод
  Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS ALEX

За кампанията

Алекс претърпява и две операции, но състоянието му продължава да се влошава, докато стига до пълна инвалидизация.

През 2010 г. родителите на Алекс виждат надежда в метода биокорекция. След 2 курса лечение в клиниката в Израел резултатите са оптимистични: – „Детето, за което преди година търсех декубитален дюшек, за да го спася от раните от залежаване, днес играе на компютърни игри, рисува, само придвижва инвалидната си количка” – споделя майка му.

Алекс в момента е на 17 години. Вечно усмихнато, лъчезарно дете, с една единствена мечта, да пребори болестта си и един ден да се изправи на крака.

На този етап все още няма ефективно лечение на мускулна дистрофия, но съществуват много поддържащи терапии. В България се прилага само рехабилитация, нищожен процент от която се поема от здравната каса.

В началото на тази година беше одобрен и пуснат в производство първия медикамент, който е ефективен при 8 % от случаите на мускулна дистрофия, но това все пак е огромен пробив! Световната медицина вече е на последната права в борбата си с това коварно заболяване, но за да го дочакат пациентите трябва да се борят упорито.

letter Лечението трябва да продължи, но финансовият ресурс на семейството вече е изчерпан. Затова Алекс  се опитва да събере средства за лечението си чрез продажба на свои картини. Момчето заминава в края на юни за пореден курс на терапия, за който средствата са набрани. След това ще има още един през декември. За него са необходими около 10 000 евро.

Важно!

В продължение на години Алекс се лекуваше в Израел, като по този начин задържаше до известна степен прогресирането на заболяването си, но след усложнения вследствие на дихателна инфекция, беше приет в болницата в Кюстендил.

Наложи се интубация и последваща трахеостомия. След откриване на причинителите на инфекцията има сравнително въстановяване, но той остава зависим от апарата за обдишване.

Всеки месец се налага да му бъдат вливани антибиотици, с които да се контролират бактериалните инфекции, причинени от трахеостомната канюла.

За съжаление, заради основното заболяване Александър не може да диша самостоятелно, така че ще продължи да е зависим от вентилатора и антибиотиците.

Благодарение на помощта на дарителите, той вече има обдишващ апарат и си е вкъщи, но антибиотиците не се покриват от здравната каса.
Сумата, която е нужна за закупуването им, е почти 2 400 лева на месец!


Хронология на кампанията:
През 2019 год. Алекс ще продължи терапията с биокорекция в Израел, веднага след като се стабилизира от белодробната инфекция, заради която в момента е на антибиотично лечение в болница.
През 2020 год. Алекс продължава терапията с биокорекция. Предвиждат се 2 курса лечение, всеки на стойност 10 000 евро. Към 06.07.2020 год. в дарителската сметка на Алекс има 4000 лв. Необходими са още 16 000 лв. за втория курс терапия за годината.
През 2021 год., след стабилизиране на състоянието на Алекс, който от известно време е в болница, терапията му в Израел ще продължи. Към 02.08.2021 год. в дарителската сметка на Алекс има 7650 евро. Необходими са още 24 700 лв.

За връзка с майката на Алекс – Весела Колева-Ангелова, телефон 0895 711 854.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  Всичко ще бъде наред Бъди първият изпратил!