С извор в сърцето!

Начало на кампанията: 17.05.2024

Народно читалище “Отец Паисий-1927” в с. Извор е базов център, който подпомага дейността в съседните села около Радомир и обслужва и техните жители. Усилията на читалището са насочени към удовлетворяване на културните и информационни интереси и потребности на населението, съхраняване и развитие на народните обичаи и традиции, както и привличането на максимален брой жители и гости на селото в дейностите на читалището.

С извор в сърцето!
1 058 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
  • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
    Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
  • computer-icon Дари онлайн още сега!
    С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
  • bank-icon Направи превод
    Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS IZVOR

За кампанията

Неразделна част от облика на читалището са самодейните колективи:  – детска танцова фолклорна група, женска танцова фолклорна група „Изворски наниз“, детска група за словесен фолклор, група за народни обичаи. Всяка година се изработва нов репертоар на групите и с него те участват и печелят много награди с участията си в страната и чужбина.

В дейността на читалището намират място и празниците от официалния и народния календар. Организираме и театрални постановки за деца, като много трудно ги побираме в малката зала, с която разполагаме.

Проблемът е, че читалището не може функционира пълноценно и да предостави на жителите си удовлетворяващи културни изяви. То е общият ни дом, в който може всеки да влезе и да получи търсената духовна храна.

Причината е в състоянието на високото тяло на читалището – покривът тече и се рушат мазилките – вътрешни и външни и правят най-големия салон в община Радомир (с 240 седящи места) неизползваем, а дейността на читалището – ограничена. Външните стени представляват голяма опасност за преминаващите около читалищната сграда. От години състоянието на високо тяло на читалището е трагично.

През 2023 г. търсихме възможности за спасяването му от рухване. Голяма подкрепа и помощ в търсенето оказаха с доброволен труд екип от инженерно-технически висококвалифицирани специалисти, които подготвиха изходни материали за съставяне на инвестиционен проект за ремонт на сградата и КСС.

letter Желанието ни да се ремонтира и възобнови сградата е провокирано от необходимостта на населението от културни дейности и мероприятия, от включването на младите хора в разнообразни самодейни състави и пространство, в което да се развиват и демонстрират наученото. Особено важна е и безопасността за минаващите около читалището жители и гости на селото.

Целта

Сградата е единствения център на културен живот в селото. Тя е най-голямата и най-представителната сграда за култура в община Радомир.

С.Извор е второто по големина населено място в общината и е разположено на важно комуникативно място – на главния път София-Кюстендил. Това го прави предпочитана дестинация за хора от градовете, търсещи вила на село за постоянно и/или временно пребиваване.

В тази връзка селото се развива и населява все повече. Това е още една основателна причина, сградата на читалището да бъде ремонтирана и да възстанови предишния си бляскав облик, който да даде възможност да се покаже това, което се прави и да задоволи потребността от разнообразие и култура.

А с това да се запази жив огъня на творческия дух в с. Извор! 

Да помогнеш е лесно

  • лева
    За успешния край Бъди първият изпратил!