Дари в помощ на зависимите – всеки живот е важен!

Дари в помощ на зависимите – всеки живот е важен!

Начало на кампанията: 30.03.2023
Цел: 10 000 лв.
Остават: 9 004 лв.
Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
186 91 0 628 лв. 0 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 6 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

Към момента в Терапевтичен център „Свети Илия“ към Фондация “Общност в помощ на зависимите” се лекуват 31 човека с различни зависимости.

По-голямата част са млади хора с различни по вид и продължителност употреби на наркотици, алкохол, хазартна зависимост и комбинирани зависимости (две и повече едновременно).

Зависимостта НЕ Е избор, слабост на характера или липса на воля.

Зависимостта е заболяване, което изисква лечение и подкрепа. За съжаление, хората със зависимости са едни от най-засегнатите от неприемане в обществото ни.

През 2022 г. успяхме да се преборим за частично държавно финансиране с огромната помощ на Община Габрово – 50% от месечната издръжка само за 10 човека. За други 14 таксата се покрива изцяло или частично от родителите.

Имаме още 6 човека, които се лекуват изцяло на издръжката на Фондацията, защото семействата им нямат възможност да плащат таксата.

  • Лили се бори, за да може да се радва на порасналото си момче, чието детство е пропуснала в употребата на наркотици.
  • Миро – млад човек, който през по-голямата част на съзнателния си живот е бил в употреба, предимно наркотици. Добър, възпитан и много човечен.
  • Дидо – баща, който заради зависимостта си е загубил връзката със семейството и дъщеря си, но е тук с нас и ще се бори…
  • Гери се бори да се възстанови, за да може да бъде подкрепа на малката си дъщеричка.
  • Иван има само баба си, която дава сърце и душа за него, но самата тя е на години, в които не може да му помогне финансово.
  • Николай – мъж на възраст, с тежък проблем с алкохола. Сам, без близки и подкрепа, който заслужава да изживее живота си достойно.  

Как преминава един ден на един наш резидент?

Резидентите в Терапевтичния център имат организирано ежедневие, в което придобиват трайни навици за грижа за себе си и другите, формират нови социални умения, с тях работят психолози и консултанти с личен опит в преодоляването на стереотипното им поведение. Целта е да се „върнат“ в обществото като пълноценни личности.

Участниците в Дневния център имат терапевтичните сесии, преминават курсове за професионална квалификация, продължават обучение в университет, работят.

Лечението при нас включва пълна издръжка: спане, хранене три пъти дневно, интензивна терапевтична програма. Повечето зависими нямат или са загубили здравноосигурителни права, това налага закупуване на необходимите им лекарства, както и заплащане при посещенията при лекари-специалисти.

letter Помогнете ни, за да помагаме и да бъдем Промяната!