Празничните фойерверки са страдание за животните
DMS ZOV

Празничните фойерверки са страдание за животните

Сподели

Наистина ли Нова година и всички празнични дни около посрещането  ѝ трябва да са свързани с пукот, гърмежи и обстановка, която напомня военни времена?

Няколко кратки мига красота за нас, хората, се равняват на ужасяващо мъчение за нашите любими кучета, котки и всички останали животинки, принудени да обитават нашия свят.

Бездомните животни страдат особено силно по време на „празничните“ фойерверки, защото нямат кой да ги успокои и изпитват истински ужас.

Тъй като слухът на повечето животни, особено на кучетата, е много по-чувствителен от този на хората, за тях нашата заря е действително болезнена.

Затова тази година няколко организации, зад които DMS стои с дарителски кампании, дават повече гласност на този проблем и да напомнят на хората, че не са сами и приятелите им страдат по време на празника.

Една от тях е сдружение „КАЖИ – Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“. С фейсбук събитие те подканват всички да споделят за проблема с приятелите си и да качат снимка на домшания си любимец с хаштаг: #беззаря.

Със специална информационна кампания фондация „Четири лапи“ дава гласност  и изключително ценна информация за проблема.

Някои от споделените от тях факти за празничните фойерверки и ефекта им върху животните:

  • Причиняват неимоверен стрес, провокират паника и объркване у нищонеподозиращите опашатковци, което може да доведе до допълнителни беди;
  • Са основна причина много домашни любимци да се губят именно по празниците и завладяни от стрес и загуба на ориентация, да не намират пътя до дома;
  • Дезориентацията и инстинктът да намерят убежище карат много животни да губят представа за останалите опасности наоколо (като натоварени пътища, дълбоки ями, заграждения), които не могат да преодолеят и изпадат в още по-голяма паника, която може да има фатален край;
  • Могат да доведат до частична или пълна загуба на слух и зрение при животните и птиците, както и поведенчески и психични проблеми;
  • Могат да причинят сериозни физически наранявания, особено при бездомните или дивите животни, нетретирани раните водят до агония и дори смърт.

С хаштаг #soundoff можем да разкажем на приятелите си за тази инциатива.

Както посочват от организацията, 50 секунди заря струват 120 лева!

Суми, които харчим само за няколко секунди шум и светлини.

Вместо да ги изхарчим безсмислено, можем да дарим тези пари и да спасим от страдание хиляди животинчета.

Да изпратим дарителски SMS с текст DMS ZOV на 17 777 или да дарим за постоянната кампания онлайн!

Тя се нуждае от 1000 лв. месечно, за да могат хората от „Кажи“ да се борят за правата на животните.

Да изпратим дарителски SMS с текст LAPI на 17 777 или да дарим за постоянната кампания на „Четири Лапи“ онлайн!