17 777

Единен Дарителски Номер

Кампании за хора

DMS MIRA – Мирела Петрова, 12 г.

Кампанията е стартирала на: 27.10.2017 и е приключила на: 04.12.2017

Кампанията на Мирела успя да събере необходимите средства за лечението й, поради което приключва. Благодарим на всички дарили!

Резултатите в ДМС от началото на кампанията са:

  • Събрани през еPay: 685 лв.
  • Събрани през ОББ: 2078 лв.
  • Изпратени SMS: 3437 броя
  • Абонаменти от 2 лв.: 7 броя
  • Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

 

За кампанията

Мирела Петрова е на 12 год., от София. Страда от детска церебрална парализа с S-образна сколиоза. От 2014 год. сколиозата прогресира и родителите се насочват към доц. Яблански в болница Токуда за наблюдение и консултация. В края на 2016 год. става ясно, че до няколко месеца ще се наложи операция за изправяне на гръбначния стълб, тъй като изкривяването започва да притиска вътрешните органи.

Родителите са посъветвани да подадат заявление във фонда за лечение на деца за финансиране на съпътстващите операцията импланти на стойност до 30 000 лв. Общественият съвет одобрява заявлението и фондът издава заповед за заплащане на медицинските изделия в Токуда. През октомври тази година се установява, че изкривяването вече е над 90 градуса и започва подготовка за операция.

Родителите се свързват с фонда, за да се уверят, че одобрената сума ще бъде преведена на болницата и получават шокиращата новина, че фондът няма да плати, тъй като болница Токуда не е направила обществена поръчка за медицински изделия. По закон частните болници нямат такова задължение, но направените през 2016 год. промени в правилника на ЦФЛД го задължават да заплаща импланти само на болници, провели обществени поръчки по Закона за обществените поръчки. По тази причина от фонда насочват родителите към други болници, но родителите държат операцията да бъде извършена от екипа, който проследява детето от 3 години и в болница, която разполага с апаратура за невро-мускулен мониторинг. Тъй като операцията вече е наложителна и спешна, родителите започват кампания за набиране на 30 000 лв.