Шанс за недоносените

Шанс за недоносените

Сподели

10 bez logo

Много малко неща могат да се сравнят с невероятната емоция, която човек изпитва, когато му се роди дете. И много малко неща могат да донесат толкова притеснение, когато същото това дете вземе, че се роди преждевременно.

Това е случаят с едно на всеки десет деца в България – което означава, че всяка година в страната ни се раждат между 6 и 7 хиляди недоносени деца, като не малко от тях са в критично състояние. За да бъде спасен животът им са необходими не само специални грижи, но и специално оборудване, което често е много скъпо и родилните отделения не могат да си позволят.

Именно по тази причина през 2015 г. екипът на предаването „На кафе“ обяви че с DMS NEDONOSENI иска да събере малко над 58 000 лева, с които да бъде закупен специализиран апарат за азотен оксид за неонатологичното отделение в „Майчин дом“. Неговото предназначение е жизненоважно – той осигурява кислород на онези недоносени бебета, които са в критично състояние и не могат да дишат сами.

Благодарение на активната кампания в Нова телевизия средствата бяха набрани за по-малко от шест месеца и в края на 2015 г. апаратът беше инсталиран в „Майчин дом“. От тогава е спомогнал за спасяването на десетки преждевременно родени деца и е донесъл радост на техните родители.