Възраждане на Пенкьовския манастир

Начало на кампанията: 22.06.2017

Пенкьовският манастир е построен през 1360 г. при цар Александър.  Среща се и като Пенкьовски манастир „Света Петка“ в исторически писания. Той е оцелял през османското владичество благодарение на местните жители, които закопават църквата с клони и пръст. След години тя е открита и „разконсервирана“, за да достигне до наши дни. От манастира е останала само сградата с монашеските килии, която е в много лошо състояние. Тя влиза в плана ни за ремонт, за да се увеличи броя на монасите.

Възраждане на Пенкьовския манастир
9 104 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS MANASTIR

За нас

Мисията на фондацията е всестранно подпомагане за възстановяването, поддръжката, популяризирането и нормалното осъществяване на дейността на Пенкьовски манастир, намиращ се в с. Пенкьовци, община Трън.

Още – извършване на проучвания и анализи, свързани с целите на фондацията, привличане на експерти, специалисти, партньори и доброволци за подпомагане дейността на фондацията, привличане на поддръжници за популяризиране и реклами на всякакви носители.

Вече е изградена къща към манастира, в която да се съхрянават инструментите за поддръжката на самия манастир и килията на монаха.

letter В манастира към момента живее един монах, с тенденция към увеличаване на броя след създаване на условия за това. Паметник на културата е манастирската църква „Света Петка“. 

Целта

Фондация „Възраждане на Пенкьовския манастир“ се заема да възроди манастира и стартира дарителска кампания.

Даренията от DMS ще бъдат използвани за довършване на оградата, закупване на врати на складовото помещение и изграждане на санитарен възел и септична яма.

Поради силна амортизация на монашеската сграда и оградата целта е набиране на средства за ремонт на части от манастира, които не са културни паметници.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!