Малкият ангел Александра

Малкият ангел Александра

Сподели

story-fb-post-2 bez logo

На 4 април 2016 г. в семейство Кръстянини се появава ангел. Той, разбира се, е приел формата на ревящо с пълно гърло момиченце, което получава завоевателското име Александра.

Радостта на семейството, обаче, не е пълна – прекрасната малка Алекс е с рядката диагноза „Фибуларна хемимелия на дясно краче” – пълна липса на малък пищял и скъсено краче с деформирани глезен и стъпало.

Оказва се, че надежда има – в Европа и САЩ при подобни случаи се прави операция в ранна детска възраст, за да може крачето на детето да спре да се скъсява и то да проходи нормално. В България обаче лекарите отказват да се намесват преди двегодишна възраст, което може да се окаже твърде късно за естественото възстановяване на Алекс.

И така нейните родители решават да потърсят медицинска помощ в чужбина. Първоначално се насочват към болница във Виена, както и подават документи за финансиране от Фонда за лечение на деца, откъдето им отказват. Докато обжалват отказа, се свързват с един от най-известните специалисти по реконструкция на крайници в света, който им препоръчва да се насочат към клиника в института „Пейли“ във Флорида, САЩ.

Така родителите забравят за Виена и отправят поглед отвъд океана. За да полети дотам техният ангел, обаче, се оказва, че са им необходими над 400 000 лева. След отказа от Фонда за лечение на деца, те стартират дарителската кампания DMS ALEXANDRA. Историята на малкото симпатично момиченце, разказана от приятели,  съмишленици и медии, набира голяма скорост и кампанията успява да събере над 130 000 лева за 9 месеца. В началото на юни 2017 г. вече е събрана и цялата сума.

Предстои заминаването на Алекс за дълго лечение в САЩ, практически – в продължение на години, но родителите й са сигурни, че при толкова любов и положителна енергия тя ще бъде добре.