DMS BOZON – Кампания „За Петя Дубарова – с любов!“ на сдружение „Книгите на Ямбол“
DMS BOZON

DMS BOZON – Кампания „За Петя Дубарова – с любов!“ на сдружение „Книгите на Ямбол“

Кампанията се прекратява поради слаба активност. Резултатите в DMS са: 

Събрани през еPay: 0 лв.
Събрани през ОББ: 0 лв.
Изпратени SMS: 21 броя
Абонаменти от 2 лв.: 12 броя
Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

 

За кампанията:

Петя Дубарова, най-младата сред големите стойностни творци на България, родена на 25.04.62 г. в Бургас, завършва трагично своя кратък живот едва на 17 години. Поетичният ѝ талант се изявява още от най-ранните ѝ години, но основните ѝ произведения, с висока поетична стойност, датират от периода през който е ученичка в Английската езикова гимназия в гр. Бургас. Днешната младеж не е запозната достатъчно с красотата и възвисеността на нейното творчество и причините за преждевременната ѝ трагична смърт, провокирана от сблъсъка с порядките на тоталитарния режим. Любовта ѝ към шведският младеж Пер, с когото тя се запознава по време на снимките на филма „ТРАМПА“, където има роля на свободолюбива бунтарка, се оказва невъзможна, дори кореспонденцията ѝ се контролира.

Училищните педагози от онези времена ограничават таланта ѝ и не я разбират, защото тя е нестандартна, твърде различна от общоприетите норми на поведение. Тя е обвинена в умишлено увреждане на държавно имущество по време на практическо обучение и контакти извън съществуващата през онези години Берлинска стена. Самоубийството ѝ е акт на протест в борбата за свободата на Личността, свободата на Любовта и свободата на Духа. Песни по стихове на Петя Дубарова, изпълнявани от много певци и състави и до днес звучат в национален ефир и докосват сърцата на широката аудитория. Всъщност истината за нейната преждевременна смърт остава загадка и е забулена в тайна до днес.

Настоящият проект цели ризширяване и обогатяване на представата за необикновения талант и високотворчески потенциал, които ѝ носят признанието от Европейските културни среди. Петя Дубарова е класирана в литературния алманах „Пасажи“ – Брюксел, 2008 г. като номер едно за България за всички времена в категорията „Национален свободен дух“, редом с Гьоте за Германия и Шекспир за Англия.

Цел – набиране на средства за реализиране на художествен филм – пълнометражен, по изготвен сценарий, „Код „Х“ БоЗон: Петя“ по книгата „Жар за нестинарки“ от Александър Христов Александров, който да покаже творческия потенциал и саможертвата на Петя Дубарова в борбата ѝ за отстояване свободата на личността в близкото минало.

Финансова цел  на кампанията е 198 500 лева.

 

 

Сподели

Заедно събрахме 0 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
0 0 0 0 лв. 0 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията