DMS VIKI – да помогнем на Виктория Динкова
DMS VIKI

DMS VIKI – да помогнем на Виктория Динкова

Средствата за кампанията на Вики са набрани, резултатите в ДМС са:

Събрани през еPay: 202 лв.
Събрани през ОББ: 920 лв.
Изпратени SMS: 861 броя
Абонаменти от 2 лв.: 14 броя
Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

За кампанията:

През 2006 год. на Виктория Динкова от София е поставена диагноза Neurouveitis oc.utr. на двете очи. Следващите 6 години детето преминава през лечение в различни болници с кортикостероиди (таблетки, венозно и инжекционно в очите), имуностимуланти и антивирусни препарати. Ефектът е не просто нулев – с всяка изминала година състоянието на Вики се влошава. От кортикостероидите напълнява до 93 кг. при ръст 160 см. Изпитва постоянно главоболие. Възникват ендокринологични и гинекологични проблеми.

През лятото на 2012 г. родителите научават за Инситута по имунология и клетъчна биология „Д-р Клер” Мюнхен и кандидатстват в ЦФЛД за финансиране на терапия там. Заявлението е одобрено и Вики заминава за лечение. Още след първия курс има подобрение. От епикризата, с която Вики се насочва за лечение в чужбина, е видно, че преди заминаването зрението е под 10%, 2 месеца по-късно вече е 30-40%.

След една година подобрението е съвсем явно: освен, че зрението трайно се е увеличило, детето е свалило повече от 15 кг., а главоболието е отшумяло. Заради добрия резултат, през 2013 г. Общественият съвет одобрява продължаване на лечението за още една година, но от пролетта на 2014 год., точно когато българските офталмолози констатират, че детето вече „няма признаци на активен увеит”, финансирането е спряно с аргумента, че терапията в клиниката на д-р Клер е „експериментална”.

Родителите завеждат дело срещу фонда, но дори и да спечелят делото, Виктория вече няма шанс да продължи лечението си в Германия със средства на ЦФЛД, защото през август навършва 18 години и автоматично преминава към Комисия за лечение в чужбина.

Сподели

Заедно събрахме 7 522 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
5731 287 19 920 лв. 202 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 4 от 2 лв.1 от 5 лв.

За кампанията