DMS MOGILA – кампания за спасение и възстановяване на кромлеха при с.Старо Железаре
DMS MOGILA

DMS MOGILA – кампания за спасение и възстановяване на кромлеха при с.Старо Железаре

Кампанията приключи поради слаба активност. Целта беше набиране на 20 000 лева, резултатите в DMS са:

  • Събрани през еPay: 0 лв.
  • Събрани през ОББ: 0 лв.
  • Изпратени SMS от началото на 2015: 59 броя
  • Абонаменти от 2 лв. от началото на 2015: 13 броя
  • Абонаменти от 5 лв. от началото на 2015: 0 броя

За кампанията:

Мегалитния комплекс при с. Старо Железаре, който откривателя му д-р Китов определя, като тракийска астрономическа обсерватория от 6 в.пр.н.е., е уникално за Балканите мегалитно съоръжение, с религиозно и астрономическо предназначение, от значение не само за българската, но и за европейската културна история. Това е кромлех с 24 каменни стълба организирани в кръг. Намира се в непосредствена близост до други значителни археологически  паметници  в Хисаря, Старосел и Стрелча и е част от един общ взаимосвързан сакрален тракийски комплекс от времето на  Одриската държава, съществувала през античността в днешните български земи.

Защо го правим:

В резултат на липсата на финансов ресурс, отделен от Министерството на културата, от момента на разкопаването му и откриването му през 2002г. до сега, обекта е изоставен незащитен  на атмосферните влияния. Разкопан и изоставен, кромлехът  много бързо се унищожава от ерозията – през 2009 г. всичките каменни стълбове са паднали, повечето са затрупани от свлечената пръст, някои частично са увредени. Така губим една уникална част от древното си наследство, нещо истинско и значимо, културна ценност на цялата човешка цивилизация,  оцеляла в земята ни досега повече 26 века.

Светилищните и кромлех комлексите в Европа се радват на огромна посещаемост. Там се провеждат ежегодни фолклорни фестивали, теренни лекции и семинари, организират се бракосъчетания в духа на традициите. Затова считаме, че потенциалът на мегалитния комплекс при Старо Железаре е свързан не само с неговата експозиция, като туристическа забележителност, но в действителност  е  много по-голям, тъй като той може да бъде обект с ритуален и конфесионален характер, средище на общностен интерес и дейност.

Нашата цел:

Целта на кампанията на Фондация „Да запазим кромлеха в Старо Железаре” е набиране на средства за възстановяване на археологическия обект-кромлех при с. Старо Железаре на място в първоначалния му вид, изграждане на защитно покритие върху обекта и превръщането му в обект на световния културния туризъм, който да привлече повече местни и чуждестранни туристи.

Сподели

Заедно събрахме 0 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
0 0 0 0 лв. 0 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията