Да помогнем на доброволците в борбата с пожарите!

Начало на кампанията: 17.07.2024

Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ) кординира и изпраща подготвени доброволци на много от огнищата на пожари, които бушуват в последните дни. Имат спешна нужда от преносими пожарогасители, моторни резачки, помпи, преносими моторни духалки, тупалки и лични предпазни средства. Кампанията се актуализира текущо!

Да помогнем на доброволците в борбата с пожарите!
105 699 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
  • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
    Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
  • computer-icon Дари онлайн още сега!
    С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
  • bank-icon Направи превод
    Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS OGNEBOREC

За кампанията

Високите температурите досега през лятото на 2024 година са условие за възникване на множество трудни за овладяване пожари в България.

Националната асоциация на доброволците в Република България кординира и изпраща подготвени доброволци на много от огнищата на пожари.

Техни екипи помогнаха за приключването на пожарите край Русе, а в момента са буквално в огъня край Свиленград, Стрелча и в много други по-малки пожари из цялата страна.

Оборудването и екипировката за доброволните формирования винаги не достига, за да бъдат те още по-ефективни. Особено полезни в труднодостъпните райони са пожарогасителите-раница и в момента има остра нужда от тях.

Голяма част от доброволците не разполагат с такива, а от друга страна част от наличните са вече амортизирани. Ранцевите пожарогасители имат няколко ключови предимства:

  • Мобилност: Леки са и се носят на гърба, позволявайки на доброволците и пожарникарите да се движат бързо и да достигат труднодостъпни места.
  • Ефективност при малки пожари: Идеални са за потушаване на начални и малки пожари, особено в открити пространства.
    Прецизност: Позволяват точно насочване на водната струя
  • Автономност: Пожарникар или доброволец може да работи самостоятелно, без да разчита на допълнително оборудване
  • Икономичност на вода: Използват по-малко вода, което е критично в отдалечени райони без достъп до достатъчно вода
  • Бързо разгръщане: Могат да се използват незабавно, без нужда от сложна подготовка.
  • Ергономичност: Дизайнът им намалява умората при продължителна употреба.
  • Многофункционалност: Могат да се използват за различни видове пожари – в гори, полета, храсти.
  • Безопасност: Могат да осигурят защита на отделен доброволец или пожарникар при нужда от бърза евакуация.

 „Изказвам огромна благодарност от свое име и от името на всички момичета и момчета, които водят неуморна битка с огъня при изключително тежки условия. Всички ние сме безкрайно обнадеждени от подкрепата, която получаваме в този труден момент. Като доброволци от формированията за овладяване на бедствия се готвим за такива ситуации, но изправянето лице в лице със стихията винаги е голямо изпитание за психиката и физиката на всеки човек.
Подкрепата на цялото общество ни вдъхва кураж и ни дава сили да продължим напред. С радост разбрахме, че парите за първите 100 преносими пожарогасители бяха събрани за един ден! “ – каза Ясен Цветков, председател на НАДРБ (Национална асоциация на доброволците в Република България

letter Шест дни след началото на кампанията на Асоциацията на доброволците даренията в DMS, Платформата.бг и сметката на НАДРБ достигнаха общо 290 000 лева. Кампанията продължава до набирането на 458 000 лева.

Развитие

Вашата подкрепа на кампанията позволява на Асоцияцията да се погрижи за системни решения за улесняване на своята работа, които досега са били считани за мечти:

5 високопроходими автомобили, употребявани, тип пикап с пожарникарско оборудване – те ще бъдат разпределени на областно ниво за ползване от няколко формирования. Разпределението ще започне от Пловдив, а Асоциацията кани търговци и други дарители, които могат да помогнат на тази цел с нефинансово дарение (5*около 50,000 лв, заедно с оборудването)

Бус за транспортиране на хора и материали (40,000 лева)

термовизионна камера, дрон с видеозаснемане (около 35 000 лева)

преносими духалки – 10 000 лева

моторни резачки, помпи, тупалки и друго по-дребно оборудване (30 000 лева)

За да се осъществят всички планове са нужни още 168 000 лева 

Доброволците ще бъдат на терен, докато пожарите бъдат изгасени. Кампанията продължава, докато доброволците имат нужда от нашата подкрепа.

Можете да дарите като изпратите SMS с текст DMS OGNEBOREC на номер 17 777 (на стойност 2 лева)

Благодарим на всички дарители!

Да помогнеш е лесно

  • лева
    За успешния край Бъди първият изпратил!