Да помогнем на доброволците в борбата с пожарите!

Да помогнем на доброволците в борбата с пожарите!

Начало на кампанията: 17.07.2024
Цел: 200 000 лв.
Остават: 93 586 лв.
Брой еднократни SMS-и от 2 лв. Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Брой абонаменти 10 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
36619 4 0 0 15268 лв. 2655 лв. 15245 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 4 от 2 лв. 0 от 5 лв. 0 от 10 лв.

За кампанията

Високите температурите досега през лятото на 2024 година са условие за възникване на множество трудни за овладяване пожари в България.

Националната асоциация на доброволците в Република България кординира и изпраща подготвени доброволци на много от огнищата на пожари.

Техни екипи помогнаха за приключването на пожарите край Русе, а в момента са буквално в огъня край Свиленград, Стрелча и в много други по-малки пожари из цялата страна.

Оборудването и екипировката за доброволните формирования винаги не достига, за да бъдат те още по-ефективни. Особено полезни в труднодостъпните райони са пожарогасителите-раница и в момента има остра нужда от тях.

Голяма част от доброволците не разполагат с такива, а от друга страна част от наличните са вече амортизирани. Ранцевите пожарогасители имат няколко ключови предимства:

  • Мобилност: Леки са и се носят на гърба, позволявайки на доброволците и пожарникарите да се движат бързо и да достигат труднодостъпни места.
  • Ефективност при малки пожари: Идеални са за потушаване на начални и малки пожари, особено в открити пространства.
    Прецизност: Позволяват точно насочване на водната струя
  • Автономност: Пожарникар или доброволец може да работи самостоятелно, без да разчита на допълнително оборудване
  • Икономичност на вода: Използват по-малко вода, което е критично в отдалечени райони без достъп до достатъчно вода
  • Бързо разгръщане: Могат да се използват незабавно, без нужда от сложна подготовка.
  • Ергономичност: Дизайнът им намалява умората при продължителна употреба.
  • Многофункционалност: Могат да се използват за различни видове пожари – в гори, полета, храсти.
  • Безопасност: Могат да осигурят защита на отделен доброволец или пожарникар при нужда от бърза евакуация.

 „Изказвам огромна благодарност от свое име и от името на всички момичета и момчета, които водят неуморна битка с огъня при изключително тежки условия. Всички ние сме безкрайно обнадеждени от подкрепата, която получаваме в този труден момент. Като доброволци от формированията за овладяване на бедствия се готвим за такива ситуации, но изправянето лице в лице със стихията винаги е голямо изпитание за психиката и физиката на всеки човек.
Подкрепата на цялото общество ни вдъхва кураж и ни дава сили да продължим напред. С радост разбрахме, че парите за първите 100 преносими пожарогасители бяха събрани за един ден! “ – каза Ясен Цветков, председател на НАДРБ (Национална асоциация на доброволците в Република България

letter Шест дни след началото на кампанията на Асоциацията на доброволците даренията в DMS, Платформата.бг и сметката на НАДРБ достигнаха общо 290 000 лева. Кампанията продължава до набирането на 458 000 лева.