Групата за взаимопомощ на родители на деца с аутизъм в Стара Загора работи активно
DMS RODITELI

Групата за взаимопомощ на родители на деца с аутизъм в Стара Загора работи активно

Сподели

В периода септември – декември 2023 г. Сдружение „Алтернатива 55“  в Стара Загора проведе 12 седмични срещи на психолог с Групата за взаимопомощ на родители на деца с генерализирано разстройство на развитието, основно аутизъм.

Децата посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция на сдружението. Поради невъзможност родителите да отсъстват от вкъщи, защото няма на кого да оставят детето си, срещите се провеждат в по-малки групи с присъствието на децата. Така децата общуват повече и изпълняват различни задачи, а родителите получават насоки за справяне с поведението им в конкретни ситуации.

В срещите родители с по-дълъг опит с предизвикателстватата при диагноза аутизъм на децата им споделят и обсъждат с другите родители какво предстои – тръгване на училище, влизане в пубертета, решаване на институционални въпроси. Срещите се провеждат в доверителна и спокойна среда, което гарантира конфиденциалността на участниците.

Ползите за родителите:

  • Чувстват се по-малко самотни, изолирани или съдени
  • Намаляване на стреса, чувство на тревожност или умора
  • Имаха възможност да говорят открито и честно за чувствата си
  • Подобряване на уменията за справяне с предизвикателствата
  • Усвоени методи за поддържане на мотивацията за справяне с трудностите, пред които са изправени
  • Придобиване на чувство за овластяване, контрол и надежда
  • Придобиване на практическа обратна връзка относно възможностите за терапия и рехабилитация на децата им

Ето какво споделя Йорданка Василева, майка на Матей на 7 г:

„Срещите за взаимопомощ ми харесват, защото се чувствам разбрана от други родители като мен и получавам подкрепа. Запознах се с родител на дете, сходно на моето по възможности. Успяхме да се опознаем по-добре, получихме ценни насоки за ежедневието ни с децата. Децата бяха заедно и създадоха така нужните за тях социални контакти с други деца. Радвам се, че имах възможност да се включа в Групата за взаимопомощ и се надявам и в бъдеще срещите ни да продължат!“

Можете да подкрепите провеждането на така нужните срещи с психолог на родителите с дарителски SMS от 1 лев – кодова дума DMS RODITELI на номер 17777, както и с месечен абонамент от 2 или 5 лв.