Какво е да бъдеш спасител?
DMS SPASITELI

Какво е да бъдеш спасител?

Сподели

По случай Деня на доброволеца на 03.12.2023 г. спасителите-доброволци от сдружение „Планиснко спасяване – област Пазарджик“ проведоха демонстрация в центъра на Пазарджик. Много деца успяха да се спуснат по изградения специален въжен тролей, да гасят пожар и да тренират водно спасяване. Емоцията беше страхотна!

На площада беше показана и изложбата „7.8 по Рихтер“ на Пещерно спасяване /Cave Rescue Bulgaria за историята на спасителната акция в пещерата Морджа, Турция. През месец септември 2023 в акцията по спасяването на американския спелеолог Марк Дики, които престоя 8 дни на 1040 м дълбочина след кръвоизлив в стомаха, участваха повече от 150 души – турски и международни екипи, сред които и 17 български спасители.

За могат планинските спасители да бъдат още по-ефективни в спасяването на бедстващи в планини, природни бедствия, издирвателни дейности, те се нуждаят от подкрепа за закупуването на специален дрон и съответното оборудване и обучение, като общата сума възлиза на 26 000 лв.

Можете да ги подкрепите кампанията им «Дронът, моят спасител» с дарителски SMS от 1 лев с кодова дума DMS SPASITELI

 

Заедно събрахме 1 260 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
241 15 0 308 лв. 359 лв. 322 лв.

За кампанията

Средствата са необходими за индустриален дрон с термокамера в пълен комплект с допълнителни батерии – 22000 лв.; международна застраховка за 1 година – 1800 лв.; обучения и получаване на разрешения на 15 специалисти – 1500 лв.; 3 практически обучения на терен 700 лв.; време и човешки ресурси – безплатно с усмивка и вяра!

Програмата е в съответствие с необходимите регулации за полети с дрон над 120 м височина за спасителни акции при екстремни метеорологични и аварийни условия.

Дейността на Сдружението включва над 40 регистрирани члена – спасители планинари, парамедици, професионалисти от национални дирекции за защита на населението и партнира с множество НПО, институции, организации и корпоративни партньори.

Планинско спасяване – област Пазарджик в действие във Facebook и WEB

Добротворци инициатори се организират за минути при сигнали за пострадали хора, животни и природа в случай на кризисни действия по издирване, при пожари в сгради и планината.

Само няколко примера от настоящата година: – подкрепихме дарителски кампании към Национална асоциация на доброволците в Република България след земетресенията в Турция и Сирия, наш член участва при спасяване на пострадалия в пещерата Морджа, Турция, други се отзоваха на място при наводненията в Царево. Солидарно се грижим за спасяването на природата в градска и планинска среда.

Наши инициативи са:

Дневни и нощни обучителни акции – за издръжливост и умения, имаме мотивиращи обучители за оцеляване и спасяване в екстремни условия в планински райони при всякакви климатични условия, независимо от часа от денонощието

Състезание „Млад спасител” – ежегодно национално отборно състезание – 2 поредни години

Инициатива „Изкачване на община Пазарджик“ – ежегодно в 8 поредни години за деца и възрастни

Пролетно и есенно засаждане засаждане на дръвчета с граждани, с вече над 10 000 засадени дръвчета – над 10 години

letter Обединяваме сили с Областна дирекция на МВР Пазарджик, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пазарджик, Областна администрация Пазарджик, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерство на транспорта и съобщенията и Национална Асоциация на Доброволците в Република България (НАДРБ), в която членуваме, при навременните действия в спасителни операции по издирване на хора, при пожари, бедствия и аварии.