Границите са само в главите ни
DMS ELA

Границите са само в главите ни

Сподели
Как фондация „Ела и ти“ помага на хора с уреждания да изкачват върхове

„Най-простият и същевременно труден въпрос е именно този – как започнах да подкрепям хора с увреждания“…. Гергана Дойчинова, противно на очакванията, няма лична история в семейството, свързана с човек с увреждания. Тя е доброволец по убеждение и от 17 години помага по различни начини – провежда арт-терапия за хора в неравностойно положение, подпомага самотни майки, известно време работи в „Каритас“, разнася храна на болни възрастни.

Гергана е инженер по образование, създател на арт-ателие, в което хора с увреждания изработват красиви предмети и учредител на фондация „Ела и ти“ Организацията повече от 6 години помага на хора с увреждания да стигат с помощта на доброволци до труднодостъпни места и да имат преживявания, които емоционално и физически ги свързват с останалия свят.

„Исках самите хора с увреждания да изпитат тази радост, да правим неща със тях, а не за тях, да сформираме общност от хора, да споделяме преживявания, останалите да разберат, че човекът с увреждане има емоция, чувства и нужди като техните“. 

Когато идеята да заведе хора с увреждания на трудно достъпни места ѝ хрумва, близки ѝ казват спонтанно: „Хайде сега, глупости, кой ще иска да дойде в пещера?!“„Но аз някак бях сигурна, че не трябва да задаваме ограничения още на старта на това, което правим, че ще има желаещи“. И се оказва, че е права – отзовават се много хора и така през 2018 г. съвместно с доброволчески организации осъществяват първата такава инициатива и отвеждат хора с увреждания в пещерата Съева дупка.

Гергана разказва, че за самия човек с увреждане е много е сложно участието в подобни събития – информацията трудно достига до него, а съзнанието му проектира различна реалност от тази на другите, вижда огромни трудности, страховете се сериозни – „Да задвижиш и убедиш един такъв човек, да преодолееш страховете на близките, които се предават и на самите хора с увреждания, никак не е просто, самата среда не е достъпна, буквално излизането от вкъщи е проблем“.

Но, както казва Гергана, „границите са основно в главите ни“ и когато разберем и успеем да преодолеем това, се случват…чудеса.

Така с усилията ѝ – нейни и на много приятели, доброволци и близки, хора с увреждания вече са изкачили Черни връх, спускали са се в пещери, возили са се на водно колело, летели са с парапланер, преминавали са по въжен тролей над водопади, участвали са в планински бягания с носилка, с шейни, теглени със ски. За всички тези преживявания освен смели и справили се със страховете си хора с увреждания, трябват основно доброволци.

Оказва се, че за да участва в подобно приключение, един човек с увреждане се нуждае от около 10 души – доброволци, както и от специализирани носилки, които струват 10 000 лв. едната.

Първоначално Гергана търси съмишленици през платформата за доброволци ТimeHeroes. Сега вече доста хора следят ФБ страницата на организацията, която има активни и постоянни доброволци. Понякога случайно ги срещат хора, например при изкачването на Черни връх, при спускането в пещери, и се впечатляват. После ги откриват и се присъединяват към тях. Поемат си сами разходи за гориво, специално облекло, храна.
Гергана предвижда да направи карта с местата, на които вече са били – Сопот, хижа „Рилски езера“, хижа „Алеко“ и „Иван Вазов“, Черни връх, пещерите Бенковска, Снежанка и Бачо Киров, язовир Батак, еко-пътеката Искър – Златна Панега, язовир Калин…

Постигането на всяко едно от тях е донесло чиста радост и щастие и на хората с увреждания и на доброволците, които им помагат. Защото, според Гергана, „ в такива общи преживявания се създават силните връзки между хората и осъзнаваме, че различието не е само ограничение, то дава и пъстротата на живота“.

Ако искате да подкрепите работата на фондация „Ела и ти“, може да го направите с дарение на: сайта на организацията, както чрез sms или онлайн на DMS и чрез онлайн дарение на ПЛАТФОРМАТА.

* Текстът е създаден от Български дарителски форум и фондация BCause, които поддържат дарителската платформа DMS.

Заедно събрахме 5 255 лв.

Брой еднократни SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Брой абонаменти 10 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
394 61 18 0 3162 лв. 170 лв. 1284 лв.

Защо го правим

Интересът към събитията ни нараства постоянно. Разчупихме стереотипа и показахме на хората с увреждания един различен свят, на приятелска общност, по-екстремно преживяване и силни емоции.

До момента сме успели да покажем недостъпни места, закътани в нашата природа на над 150 човека с увреждания и с подкрепата на над 450 доброволци.

Заедно сбъдваме мечти и покоряваме върхове, плуваме в реки и се спускаме в пещери, препускаме в състезание по планинско бягане и се потапяме в планинската белота с шейни. Всичко това е възможно благодарение на множеството сърцати доброволци.

Ние сме фондация “Ела и Ти” и вече 7 години правим планините и пещерите в България достъпни и за хората със затруднени и напълно ограничени физически възможности.

Бяхме на Седемте Рилски езера, в пещерите Съева дупка, Снежанка, Банковица и Проходна, качихме се няколко пъти на снежния Черни връх и достигнахме х. Вихрен с шейни, теглени то скиори, плувахме на водни колела в язовири и реки, прелетяхме с въжен тролей над Фотински водопади, посрещахме изгреви и изпращахме залези,  качихме се на/върху Караджов камък, преминахме трудната пътеката до пещерата на Св. Иван Рилски, участваме всяка година в състезанието “По стъпките на Алеко” в отбори с нашите многобройни приятели с увреждания. 

Успяхме да достигнем до х. Рибни езера, най-високопланинския язовир Калин и до х. Иван Вазов. И двете събития бяха предизвикателство, защото включиха необходимостта от подсигуряване на високопроходими автомобили.

Каним всички желаещи да се включат в нашата кампания, за да тръгнем отново на един разЛичен планински поход във всички годишни сезони.

Искаме отново да минем отдвъд границите, разчупим стереотипа и покажем, че и те, хората с увреждания могат да имат едно по-различно и екстремно преживяване. Ако някой каже НЕВЪЗМОЖНО! То ние всеки път отговаряме Не, ВЪЗМОЖНО е!

Благодарим ви!

letter Предизвикателствата стават все по-големи, а в едно с това и броя на участниците. Всеки път се разделяме с въпроса на нашите участници: „Кога е следващото събитие?” За да не вдигаме рамена, а можем решително да кажем кога, имаме нужда от Вашата подкрепа. Поставихме си амбициозния план – всеки месец по едно събитие. За да стане това възможно имаме нужда от Вашата регулярна подкрепа с месечни вноски.