Грижа за 25 човека с деменция

Грижа за 25 човека с деменция

Начало на кампанията: 03.04.2023
Цел: 4 000 лв.

Заедно събрахме 542 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
278 9 0 181 лв. 0 лв. 65 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

На всеки 3 секунди някой по света развива деменция. В България лицата с деменция са над 100 хиляди.

В домовете за резидентна грижа за хора с деменция във Варна и Разград и дневен център Варна те са общо 95.

Хората с деменция са част от обществото, точно като всички останали, но често остават изолирани заради своите специфични нужди. Ограниченото им социално общуване води до стрес, апатия, депресивни състояния и влошаване на психическото им състояние. С напредване на заболяването паметта им „се губи“.

Ориентацията и придвижването им са затруднени и те все по-трудно се справят и с наглед елементарни ежедневни дейности. Факт е – хората с деменция имат нужда от подкрепа във всичко, но най-много имат нужда от грижа и разбиране.

В ранна и средна степен на заболяването хората с деменция са способни да участват в смислени дейности, които събуждат спомени и предизвикват положителни емоции у тях.

Такива активности са социалните контакти и културните достижения – те разнообразяват и осмислят ежедневието на всеки възрастен. За хората с деменция те са ключови и особено важни за забавяне развитието на заболяването и поддържането на духа им. Досегът с природата радва, зарежда и успокоява всекиго. Той носи радост и позитивни емоции и на хората с деменция.

Заедно можем да помогнем на 25 лица с деменция да изпитат очарованието на природата и историческото богатство. Дарявайки, вие ще ни помогнете да организираме 8 еднодневни екскурзии за хората с деменция от центровете във Варна и Разград.  

Така  те ще имат възможността да  посетят природни и исторически забележителности и музеи в техните градове. Преживяването ще им помогне да възвърнат  усещанията и възприятията си за света, а познатите от младостта им обекти ще събудят важни за тях спомени.

letter Необходими са 4000 лв. за наемане на микробуси за трудноподвижните хора, храна и такси-вход за културните забележителности.