Грижа за 25 човека с деменция

Начало на кампанията: 03.04.2023

Заедно можем да помогнем на 25 лица с деменция да изпитат очарованието на природата и историческото богатство. Дарявайки, вие ще ни помогнете да организираме 8 еднодневни екскурзии за хората с деменция от центровете във Варна и Разград. 

Грижа за 25 човека с деменция
325 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
 • bank-icon Направи превод
  Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS SOLIDARNOST

За кампанията

На всеки 3 секунди някой по света развива деменция. В България лицата с деменция са над 100 хиляди.

В домовете за резидентна грижа за хора с деменция във Варна и Разград и дневен център Варна те са общо 95.

Хората с деменция са част от обществото, точно като всички останали, но често остават изолирани заради своите специфични нужди. Ограниченото им социално общуване води до стрес, апатия, депресивни състояния и влошаване на психическото им състояние. С напредване на заболяването паметта им „се губи“.

Ориентацията и придвижването им са затруднени и те все по-трудно се справят и с наглед елементарни ежедневни дейности. Факт е – хората с деменция имат нужда от подкрепа във всичко, но най-много имат нужда от грижа и разбиране.

В ранна и средна степен на заболяването хората с деменция са способни да участват в смислени дейности, които събуждат спомени и предизвикват положителни емоции у тях.

Такива активности са социалните контакти и културните достижения – те разнообразяват и осмислят ежедневието на всеки възрастен. За хората с деменция те са ключови и особено важни за забавяне развитието на заболяването и поддържането на духа им. Досегът с природата радва, зарежда и успокоява всекиго. Той носи радост и позитивни емоции и на хората с деменция.

Заедно можем да помогнем на 25 лица с деменция да изпитат очарованието на природата и историческото богатство. Дарявайки, вие ще ни помогнете да организираме 8 еднодневни екскурзии за хората с деменция от центровете във Варна и Разград.  

Така  те ще имат възможността да  посетят природни и исторически забележителности и музеи в техните градове. Преживяването ще им помогне да възвърнат  усещанията и възприятията си за света, а познатите от младостта им обекти ще събудят важни за тях спомени.

letter Необходими са 4000 лв. за наемане на микробуси за трудноподвижните хора, храна и такси-вход за културните забележителности. 

Целта

Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ има опита и доверието на двете институции от предишни занимания – онлайн срещи на болните със световни културни забележителности по време на пандемията.

Екипът организира още консултации и групи за взаимопомощ и информация, насочена към близките на болните.

Благодарим Ви за съпричастността и солидарността!

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!