Издигане на паметници на кап. Д. Списаревски и ген. Ст. Стоянов

Издигане на паметници на кап. Д. Списаревски и ген. Ст. Стоянов

Начало на кампанията: 09.02.2023
Цел: 50 000 лв.

Заедно събрахме 1 516 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
344 35 0 947 лв. 130 лв. 25 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

Основната цел на Асоциацията е изграждане на паметници на капитан Димитър Списаревски и генерал Стоян Стоянов и разполагането им в градинката на бул. „Цар Освободител“ между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Мястото е подходящо, защото там вече има монтирани два паметника: на българския летец от българското студенство и на героите парашутисти, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Така ще се допълни мемориала в памет на героите от българските ВВС.

Димитър Списаревски е български летец-изтребител, загинал на 20.12.1943 г., на 27 годишна възраст, в неравна битка с превъзхождащия го противник, в защитата на родното небе от бомбардировките на София, при таран на „летяща крепост“ Б-24. Останал е в нашата история, като „живата торпила“. При тарана загиват той и 9 от 10-те члена на екипажа на „летящата крепост“, която не успява да хвърли 4 тона бомбен товар над мирните жители на столицата ни. Посмъртно е произведен от чин лейтенант в капитан.

Стоян Стоянов е командир на ескадрила от българските ВВС през Втората световна война, участвал активно в защитата на родното небе. Изключителен професионалист с признати 15 въздушни победи. Най-добрият български ас, кавалер на три ордена „За храброст“! Автор на книгата „Ние бранихме тебе, София“, многократно издавана у нас и в чужбина. Книга, достойна да се преподава в българските училища, пример за храбростта и саможертвата на българските летци. Починал през 1997 г. с мизерна пенсия.

letter Всички ентусиасти от АИББА искаме да променим факта, че в страната няма паметници на двамата герои, като кампанията е насочена към всички обичащи авиацията и Родината си, и желаещи да оставят послание на бъдещите поколения. Така ще бъдат изградени паметници на двама герои, което ще има възпитателен ефект и запазване на българския дух.