Скъпи дарители, партньори и съмишленици, информираме ви, чe статистиката за SMS даренията в сайта в момента не отразява даренията чрез SMS от август и септември. Работи се по възстановяването й. Приемете извиненията ни за причиненото неудобство и ви благодарим за това, че сме заедно в подкрепата на значими каузи!

Издигане на паметници на кап. Д. Списаревски и ген. Ст. Стоянов

Кампанията набира средства за организиране на национален конкурс със съдействието на Националната художествена академия София, за идеен проект и изграждане на паметници на кап. Д. Списаревски и ген. Ст. Стоянов.

Издигане на паметници на кап. Д. Списаревски и ген. Ст. Стоянов
1 452 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
 • bank-icon Направи превод
  Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS SPISAREVSKI

За кампанията

Основната цел на Асоциацията е изграждане на паметници на капитан Димитър Списаревски и генерал Стоян Стоянов и разполагането им в градинката на бул. „Цар Освободител“ между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Мястото е подходящо, защото там вече има монтирани два паметника: на българския летец от българското студенство и на героите парашутисти, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Така ще се допълни мемориала в памет на героите от българските ВВС.

Димитър Списаревски е български летец-изтребител, загинал на 20.12.1943 г., на 27 годишна възраст, в неравна битка с превъзхождащия го противник, в защитата на родното небе от бомбардировките на София, при таран на „летяща крепост“ Б-24. Останал е в нашата история, като „живата торпила“. При тарана загиват той и 9 от 10-те члена на екипажа на „летящата крепост“, която не успява да хвърли 4 тона бомбен товар над мирните жители на столицата ни. Посмъртно е произведен от чин лейтенант в капитан.

Стоян Стоянов е командир на ескадрила от българските ВВС през Втората световна война, участвал активно в защитата на родното небе. Изключителен професионалист с признати 15 въздушни победи. Най-добрият български ас, кавалер на три ордена „За храброст“! Автор на книгата „Ние бранихме тебе, София“, многократно издавана у нас и в чужбина. Книга, достойна да се преподава в българските училища, пример за храбростта и саможертвата на българските летци. Починал през 1997 г. с мизерна пенсия.

letter Всички ентусиасти от АИББА искаме да променим факта, че в страната няма паметници на двамата герои, като кампанията е насочена към всички обичащи авиацията и Родината си, и желаещи да оставят послание на бъдещите поколения. Така ще бъдат изградени паметници на двама герои, което ще има възпитателен ефект и запазване на българския дух.

Целта

Целта е да наберем 50 000 лв. за провеждане на национален конкурс за идеен проект на паметниците, за да се привлекат известни скулптори, които да предложат качествени проекти.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!