Инициатива за паметник на Радой Ралин в Сливен

Начало на кампанията: 12.12.2022

Кампанията набира 60 000 лв от дарения - партньори на инициативата са БТА Сливен и Община Сливен.

Инициатива за паметник на Радой Ралин в Сливен
185 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
 • bank-icon Направи превод
  Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS RADOI

За кампанията

Идеята за паметника е на заместник-областния управител Пепа Генчева по повод 100 години от рождението на Радой Ралин.  Гражданите на Сливен дължат уважение и признателност на Радой Ралин, чието творчество винаги е изтъквало ценностите на свободата.

Инициативният комитет бе учреден през април в Пресклуба на БТА в Сливен в присъствието на сина на поета Кин Стоянов.

През юни бе решено паметникът да бъде разположен в началото на главната улица, непосредствено до кръстовището „Розова градина“.

На учредителното събрание, което се състоя в Пресклуба на БТА, присъства и синът на известния писател, поет и сатирик – Кин Стоянов. Сред членовете на Инициативния комитет са художникът Александър Дойчинов, директор на Националната художествена гимназия в Сливен, д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ – Сливен, журналистката Веселина Седларска, председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев, директорът на Историческия музей в града Николай Сираков, Соня Келеведжиева, учител и общински съветник, представители на гражданско сдружение „Свети Георги Победносец“ и др.

„Аз съм синовно задължен пред този град, който е толкова важен за моя баща“, каза Кин Стоянов. По думите му Радой Ралин вероятно е щял да се почувства неловко, ако разбере за това начинание. Той цитира реплика от неговата пиеса „Златното руно“: „О, богове, щом работата не отива, измисляй нова инициатива“. И за да се случат нещата, така, както Радой Ралин би искал, т.е. да не са нагласени, ще бъде обявен национален конкурс, каза той. Стоянов е поканил в журито Петър Диков, главен архитект на София през периода 2006-2016 година, като смята, че той ще спомогне за избора на най-художествен проект на паметника.

letter Дарителската кампания за набиране на средства за паметника, който е от стихотворението "Молитва" на Радой Ралин, е под наслов "Свободата е като хляба. Всеки ден се замесва, изпича, изяжда".

Целта

Кампанията набира 60 000 лв от дарения – партньори на инициативата са БТА Сливен и Община Сливен.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!