Безпрецедентна подкрепа за българските медици #covid19

Безпрецедентна подкрепа за българските медици #covid19

Сподели

2020 година донесе големи предизвикателства и тревоги в световен мащаб, но също така силно повлия върху нагласите в обществото към дарителството и доброволчеството. Екстремната в глобален план ситуация с коронавируса и последствията от него стана причина за своеобразен рекорд в дарителската активност.

Кампанията DMS SOLIDARNOST се оказа най-силната кампания в дарителската платформа DMS, стартирана в отговор на ковид пандемията, която предизвика огромна дарителска активност, доброволчество и съпричастност. 

Усилията на всеки от нас бяха насочени към това, заедно като общество, да преминем през изпитанието COVID-19 и да излезем от него не просто по-силни, а и единни.

Средствата, в размер на 431 809 лв., набрани от кампанията на министерството бяха използвани за закупуване на оборудване, с което здравни заведения успяха да се справят с вълната пациенти и техните нужди.

  • Националния център за трансфузионна хематология /НЦТХ/ получи 120 000 лева за закупуване на 2 апарата за автоматична плазмафереза;
  • УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД бе подпомогнат за доставка на мобилна рентгенова система тип „Кугел“ с 49 500 лв.;
  • три болници – МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД Монтана, МБАЛ Силистра АД и МБАЛ Шумен АД – получиха три апарата за изкуствена белодробна вентилация на стойност 147 389 лв.;
  • МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД Ловеч успя да закупи апаратура и да оборудва лаборатория за извършване на PCR изследвания на пациенти с COVID-19 с 114 920 лв.

Благодарим на всички, които подкрепиха кампанията и бяха солидарни с усилията на българските медици