Смелите деца променят света, в който живеят

Начало на кампанията: 29.04.2022

Нашата цел, на „Малките стъпки“ е да дадем на децата умения как да отстояват каузите си и да бъдат полезни на обществото. Заставаме зад тях, за да им вдъхнем най-вече смелостта да го правят.

Смелите деца променят света, в който живеят
33 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS STEPS

За кампанията

Докато учи в университета, Ани работи с учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Скалица, което тя завърши преди година.

За Ани това е важно, защото иска да покаже на по-малките ученици, че могат да бъдат като нея, да станат уверени в себе си, да продължат образованието си.

Ученическият съвет на училището, част от който бе и Ани, постоянно организира различни инициативи – пазаруват на възрастни хора, събират дарения, правят пакети с хранителни продукти и ги носят на социално слаби деца и възрастни хора, имат свое радио предаване, посещават заседания на Общинския съвет.

Граждански активните хора в България са малко. Не са много и активните деца.

Представете си, че повече деца имат увереността на Ани да следват мечтите си и да помагат в общността си. Представете си, че ученици са наблюдатели на някоя сесия на Общинския съвет.
А сега си представете, че същите ученици имат смелостта да отправят аргументирани предложения към съветниците за скейт площадка, за нов светофар, за младежки клуб?!

Целта

За да се чувстват учениците значими в своята общност, там където живеят, местната власт трябва да ги допусне до реална дискусия, да чуе техните идеи и нужди сега. Това ние наричаме детско участие във вземането на решения – малките стъпки, които утре ще направят децата силни граждани.

В СУ „Св. Паисий Хилендарски “ се обучават около 140 деца от 14 села в Ямболско. Повечето от тях искат да останат да живеят там, но искат да има по-добри условия – обезлюдяванет на селата е проблем, който нашата програма адресира –  учениците да се научат да влияят върху живота си и да знаят как могат да взаимодействат с кмета и Общинския съвет.

В програмата ни за приложно гражданско образование участват всички ученици от 5 до 12-ти клас.
Те учат през игри какво зависи от местната власт, как общинският съвет контролира кмета, как гражданите, включително самите те  могат да влияят върху решенията. Ние им помагаме да се научат да представят идеите си пред кмета и Общинския съветЗаедно ще защитаваме каузите им – за фитнес, спортна площадка, вендинг машина. Ще помогнем най-одобряваните от децата идеи да бъдат внесени при обсъждане на бюджета на община Тунджа през 2023 г.

СУ „Паисий Хилендарски“ е единственото средно училище в община Тунджа.
То предлага професионално образование по лозаро-винарство, което дава възможност за успешна реализация в региона. Нашата програма помага за предотвратяване на отпадането от училище – с нас на децата им е интересно, ново и различно. Когато се ангажират в свои собствени инициативи, те идват на  училище с желание.

В тази дългосрочна инвестиция от малки стъпки, имаме нужда от Вашата подкрепа.
Средствата, дарени за кампанията, ще бъдат изразходвани за обучения на учителите в програмата; обучения с учениците през един учебен срок – пътни разходи и нощувка; техни срещи с кмета и общинските съветници; осъществяване на ученически инициативи.

Малките стъпки помагат на учениците да минат дългия и сложен път на бюрокрацията и да отстояват каузите си. Нека да дадем криле на поне една детска мечта – бъдещето е на активните деца!

Харесайте страницата във фейсбук и вижте повече за нас тук:

Можете да подкрепите кампанията „Смелите деца променят света, в който живеят“ и в Platformata.bg

Тази организация е участник в проекта на Фондация BCause „Информиране, ангажиране, успех!“, финансиран по Фонд Активни граждани България от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!