За да имат бъдеще карталите в България!

Начало на кампанията: 11.04.2022

Карталите – черните властелини на българското небе, най-едрата хищна птица в природата и изчезнал вид – имат нужда от вас, за да се установят трайно в страната ни!

За да имат бъдеще карталите в България!
241 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS KARTAL

За кампанията

През последните години в България има над 60 освободени черни лешояда.

Екипът на „Зелени Балкани“ се обръща за подкрепа към гражданите за успешното завършване на програмата за опазване на лешоядите. Проектът ни „Светло бъдеще за черния лешояд“ по програма LIFE14 се пребори с десетки други идеи от цяла Европа, за да бъдат използвани средствата именно в България, именно за опазване на биоразнообразието и именно от организация, която не е от стопанския сектор, а работи в обществена полза.

Въпреки получената подкрепа, значителна част от дейностите ни са възможни единствено благодарение на приноса от частни или корпоративни дарители, които са наши партньори и помагат да реализираме идеите си за завръщане на редките видове. Това е единственият начин да завършим дългогодишната си консервационна програма, в която са инвестирани много усилия.

Цяло поколение природозащитници работиха ежедневно, за да се стигне до този момент, 30 години упорит труд и подкрепата на съмишленици и партньори ни доведоха дотук:

 • успяхме да възстановим белоглавите лешояди като гнездящ вид в Кресненското дефиле и Стара Планина /съвместно с партньорите ни от Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици/;
 • върнахме на свобода 138 белоглави лешояда, получени като дарение от 19 зоопаркове в 7 страни;
 • общо 66 черни лешояда бяха дарени от Испания, с цената на огромни усилия на голям международен екип;
 • на път сме да възвърнем уникалната екологична функция на лешоядите, като „санитари“ в дивата природа – да спестим на икономиката, държавата и частните стопани, милиони левове, необходими за екарисажно обезопасяване на мъртви домашни животни.
letter Вашият личен принос ще бъде от изключително значение да доведем до успешен край програмата си – черният лешояд отново да загнезди в дивата природа на България, а някой ден да върнем и символа на българската природозащита – брадатия лешояд.

Целта

Средствата ще бъдат използвани за подхранвания на площадка до волиерата за лешояди в ПП „Сините камъни“, защото лешоядите продължават да се връщат до волиерата дълго след като са били пуснати на свобода.

Ще поставим изкуствени гнезда на подходящи дървета с помощта на алпинисти и закупим предавател, който е от изключителна важност за проследяването на лешоядите и обезопасяването им в случай на залагане на отрови.

Станете част от завръщането на 6 картала, които ще бъдат освободени в началото на месец май.

А срещу дарение на стойност от 500 лева в полза на програмата за завръщане на вида можете да станете кръстник на една от красивите птици на свое име или име по ваш избор.

Нека ЗАедно да направим нещо за българската природа!

#картал #черенлешояд #ЗелениБалкани

 

Можете да подкрепите кампанията За да имат бъдеще карталите в България! и в Platformata.bg

Тази организация е участник в проекта на Фондация BCause „Информиране, ангажиране, успех!“, финансиран по Фонд Активни граждани България от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!