Да построим храм в село Драгор

Начало на кампанията: 11.04.2022

Църквата в село Драгор е на етап груб строеж, изпълнени са бетоновите работи и тухлените зидарии. Поради липса на средства строежът е спрян преди няколко години. Инициативен комитет, в който влизат хора с корени в селото, започва кампания за събиране на средства, за да се довърши храмът в селото.

Да построим храм в село Драгор
10 115 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
  • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
    Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
  • computer-icon Дари онлайн още сега!
    С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
  • bank-icon Направи превод
    Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS HRAM DRAGOR

За кампанията

Драгор се намира в западната част на Тракийската низина, на 3 км северозападно от град Пазарджик. Селото е разположено на левия бряг на река Тополница, малко преди да се влее в река Марица.

За първи път в историята си село Драгор ще има своя църква. Макар жителите да са християни, населеното място е сред малкото, които никога не са имали храм. Изграждането му е по идея на местни хора, които започват дарителска кампания преди повече от 20 години.

Интересен факт е, че Драгор е родното място на епископ Дионисий Агатонийски. Роден около 1730 година в селото, което тогава се е казвало Меликадъново, той вписва името си в историята като един от вдъхновяващите народни будители. След ръкополагането му като епископ в Татар Пазарджик въвежда и славянски език в богослуженията.

През 1832 година епископ Дионисий Агатоникийски изгражда със собствени пари сграда с две стаи и така отваря първото в селото обществено килийно училище, наречено Владиковото школо.

letter До момента църквата е на етап груб строеж. Предстоят довършителни дейности и изографисване. Храмът ще носи името "Света Троица", а то е избрано, защото на този християнски празник селото празнува по стара традиция. Цъpĸвaтa пpeдcтaвлявa ĸpъcтoĸyпoлнa eднoĸopaбнa бaзилиĸa c ĸaмбaнapия oт изтoĸ и e пoвдигнaтa oт тepeнa c тpи cтъпaлa.

Целта

Кампанията в DMS има за цел да събере 30 000 лв.

Да помогнеш е лесно

  • лева
    За успешния край Бъди първият изпратил!