Застани на първа линия в борбата с домашното насилие!

Начало на кампанията: 24.11.2021

Домашното насилие и насилието над жени също е с размерите на пандемия, отдавна превзела много домове в България. Вашето дарение е жизненоважно, за да могат кризисните и консултативни центрове да продължат работата си и да помагат на нуждаещите се жени и деца, пострадали от насилие.

Застани на първа линия в борбата с домашното насилие!
864 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS SILNA

За кампанията

От началото на COVID-19 пандемията, поне 42 жени изгубиха своя живот, убити от своите настоящи или бивши партньори или други близки мъже.

Домашното насилие и насилието над жени също е с размерите на пандемия, отдавна превзела много домове в България.

Горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за ръст на сигналите с около 30%.

Случаите, за които се търси подкрепа в момента, са много по-тежки и изискват незабавна помощ и защита.

Такава помощ оказват едва 17 кризисни и консултативни центъра в България.

Те са тези, които работят на първа линия и предоставят юридически, психологически и социални услуги на преживелите насилие жени и техните деца.

Те са тези, които са невидимата първа линия в борбата с домашното насилие.

И те са тези, които имат нужда от нашата подкрепа заради увеличените случаи на домашно насилие и системната липса на финансиране за техните услуги.

letter Вашето дарение е жизненоважно, за да могат кризисните и консултативни центрове да продължат работата си и да помагат на нуждаещите се жени и деца, пострадали от насилие.

Целта

Дарението Ви ще отиде за спешните нужди на центровете, сред които:

 • Тестване на новопостъпилите жени и деца за COVID-19, средства за лична защита, дезинфекция и допълнителни мерки срещу разпространението на вируса, хигиенни и санитарни продукти от първа необходимост, медицински изследвания и медикаменти;
 • Допълнително оборудване и спешни ремонтни дейности;
 • Представителство на пострадалите в съда – заплащане на държавните юридически такси, такси за съдебен лекар, за издаване на заповеди за незабавна защита и др.;
 • Допълнителни часове работа на психолози и юристи в центровете, поради увеличаването на търсената помощ и по-тежките случаи, които изискват незабавна защита;
 • Подкрепа за осъществяването на мобилни услуги – екипи, които дежурят в откритите приемни в малките общини и селата;
 • Учебни пособия и образователни материали и игри за децата на жените, настанени в центровете;
 • Спешна хуманитарна помощ за жени и децата им в случаите, в които не разполагат с доходи, не получават издръжка и имат сериозни финансови затруднения;
 • Пакети за реинтеграция на жените, които излизат от кризисен център и нямат стабилни доходи – плащане на първи наем, карта за градски транспорт за пътуване до работа, такса за детска градина или ясла на детето, спешни медицински изследвания или лекарства.

Български фонд за жените ще разпредели всички набрани средства към кризисните центрове за настаняване на жени и деца и консултативните центрове, които поддържат горещи телефонни линии за помощ и мобилни екипи.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!