SOS Българска Роза

SOS Българска Роза

Начало на кампанията: 21.09.2021
Цел: 25 000 лв.

Заедно събрахме 2 184 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
760 462 26 220 лв. 40 лв. 110 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

През 2021 цената за килограм розов цвят достигна най-ниските си стойности в новата история на страната ни – едва 1.50 лв. при себестойност от 2 лв. за производството му.

Тази криза принуди много хора да се откажат от вековния си поминък, някои дори изкорениха своите насаждения, което е изключително тъжно и е тревожен сигнал, че сме на прага на последния етап от заличаването на този символичен за страната ни сектор.

„Този процес започна още преди няколко години, когато държавата позволи на чуждестранни фирми да отворят свои дестилерии в България и така от клиенти на нашите производители, те се превърнаха в конкуренти. Най-лошото в това е, че тези фирми имат същите производства и в държави, външни за Европейския съюз. По този начин им позволихме да внасят масло от трети страни без да плащат мита, да го смесват с българското и да го реализират в Европа, като подкопават цените и компрометират качеството му. Това разваля репутацията на българското розово масло като най-качествено в света, а това е основното ни конкурентно предимство.“ – това  коментира Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“.

Средствата, събрани „SOS Българска Роза“ подпомагат усилията на сдружението да извоюва определяне на статут на стратегически за България сектор на розопроизводството.

Това ще осигури необходимите условия браншът да възстанови лидерските позиции на България на световния пазар на розово масло и продукти от маслодайна роза.

letter Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем!