SOS Българска Роза

SOS Българска Роза

Начало на кампанията: 21.09.2021
Цел: 25 000 лв.
Остават: 24 533 лв.
Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
233 17 0 50 лв. 40 лв. 110 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

Защо?

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева. В Стрелча, например, от 300 регистрирани земеделски производители, едва 150 са работили през 2021 година по данни на местната земеделска служба.

 „Държавата отпусна средства през август за подпомагане на розопреработвателите, от които реално ще се облагодетелстват собствениците на 2-3 крупни дестилерии.” – коментира Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“ и розопреработвател от с. Буново, след като през август стана ясно, че фонд „Земеделие“ ще разпредели 3 млн. лева, отпуснати от ЕК, за подпомагане на розоварните. Според него, няма гаранция, че през следващия сезон дестилериите, които ще получат средствата сега, ще купуват от малките производители на цени, които да осигурят устойчивост на бранша.

Средствата, събрани „SOS Българска Роза“ подпомагат земеделски производители, които през 2021 година са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лева.

letter “Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем!“