Скъпи дарители, партньори и съмишленици, информираме ви, чe статистиката за SMS даренията в сайта в момента не отразява даренията чрез SMS от август и септември. Работи се по възстановяването й. Приемете извиненията ни за причиненото неудобство и ви благодарим за това, че сме заедно в подкрепата на значими каузи!

SOS Българска Роза

Начало на кампанията: 21.09.2021

През 2021 кампанията „SOS Българска Роза“ помогна на над 165 малки семейни стопанства от Стрелча, Клисура и Средногорието да преодолеят най-тежката криза в сектора в новата история на България. Безпрецедентно ниската изкупна цена на розовия цвят беше на път да откаже стопаните от вековния поминък на региона. Благодарение на кампанията беше преодоляна кризата, но тлеещите проблеми продължават да предвещават неустойчиво бъдеще на най-символния сектор на страната ни и изискват постоянни усилия

SOS Българска Роза
1 725 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions.
 • bank-icon Направи превод
  Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 Oснование: DMS ROZA

За кампанията

През 2021 цената за килограм розов цвят достигна най-ниските си стойности в новата история на страната ни – едва 1.50 лв. при себестойност от 2 лв. за производството му.

Тази криза принуди много хора да се откажат от вековния си поминък, някои дори изкорениха своите насаждения, което е изключително тъжно и е тревожен сигнал, че сме на прага на последния етап от заличаването на този символичен за страната ни сектор.

„Този процес започна още преди няколко години, когато държавата позволи на чуждестранни фирми да отворят свои дестилерии в България и така от клиенти на нашите производители, те се превърнаха в конкуренти. Най-лошото в това е, че тези фирми имат същите производства и в държави, външни за Европейския съюз. По този начин им позволихме да внасят масло от трети страни без да плащат мита, да го смесват с българското и да го реализират в Европа, като подкопават цените и компрометират качеството му. Това разваля репутацията на българското розово масло като най-качествено в света, а това е основното ни конкурентно предимство.“ – това  коментира Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“.

Средствата, събрани „SOS Българска Роза“ подпомагат усилията на сдружението да извоюва определяне на статут на стратегически за България сектор на розопроизводството.

Това ще осигури необходимите условия браншът да възстанови лидерските позиции на България на световния пазар на розово масло и продукти от маслодайна роза.

letter Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем!

Защо го правим?

Целта на сдружение „Българска розова долина” е да възстанови лидерството на България на световния пазар на розово масло като подкрепя розопроизводителите и розопреработвателите и работи с държавата за адекватни политики за разходване на публичните средства, така че стимулите да достигат до хората.

В рамките на 2022/2023 тази мисия има няколко задължителни инициативи:

 • По отношение на земеделието: субсидирането на розопроизводителите да става на база килограм набран и реализиран розов цвят, а не както е сега – на база декар площи. „Когато се грижиш за своите рози, береш и предаваш качествен цвят, който преработвателите купуват, заслужаваш да бъдеш стимулиран, а не парите да потъват в необрани, изоставени поля, като се дават на хора, които имат големи площи, а не се грижат за насажденията си, не работят или ги отдават под аренда. Това е принцип на финансиране, който трябва да защитим пред Европа, като изключение в Общата земеделска политика, защото само в България се произвежда розов цвят и не бива да се прилагат на сляпо практики, които може да са добри за другите агро-сектори, но не работят при нас,“ споделя Владимир Стоянов.
 • Относно маслото и крайните продукти: сдружението работи за регулиране вноса и контрола на качеството на розовото масло – да е ясно за крайния клиент дали купува българско масло или по-нискокачествено смесено масло.
 • Друга важен аспект на каузата: да се прекрати порочната практика вносна синтетика да се продава в сувенирните магазини и туристическите центрове с етикет „българско розово масло“. „Когато сложим на евтините сувенири и фалшивите козметични продукти етикет „имитиращ продукт“, ще стимулираме търговците да търсят и предлагат истински продукти от български рози, произведени в България.“

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!