SOS Българска Роза

Начало на кампанията: 21.09.2021

Стартира дарителска кампания „SOS Българска Роза“, която има за цел да стабилизира състоянието на производителите на маслодайна българска роза, като подпомогне малките семейни бизнеси от Клисура, Стрелча и Средногорието, които пострадаха най-силно от кризата с безпрецедентно ниските изкупни цени на продукцията си.

SOS Българска Роза
529 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS ROZA

Защо?

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева. В Стрелча, например, от 300 регистрирани земеделски производители, едва 150 са работили през 2021 година по данни на местната земеделска служба.

 „Държавата отпусна средства през август за подпомагане на розопреработвателите, от които реално ще се облагодетелстват собствениците на 2-3 крупни дестилерии.” – коментира Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“ и розопреработвател от с. Буново, след като през август стана ясно, че фонд „Земеделие“ ще разпредели 3 млн. лева, отпуснати от ЕК, за подпомагане на розоварните. Според него, няма гаранция, че през следващия сезон дестилериите, които ще получат средствата сега, ще купуват от малките производители на цени, които да осигурят устойчивост на бранша.

Средствата, събрани „SOS Българска Роза“ подпомагат земеделски производители, които през 2021 година са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лева.

letter “Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд. Трябва да помогнем!“

Целта

Сдружение „Българска розова долина” ще разпределя помощта по утвърдени списъци, като контрола ще се извършва от кметовете на населените места и местната служба „Земеделие”, както и от Контролния съвет на сдружението.

В кампанията вече се включиха общините Стрелча, Антон и Чавдар, като организаторите очакват подкрепа от всички общини в Средногорието.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!