Спасители-доброволци гасят нашите пожари. Да им помогнем!
DMS SBS

Спасители-доброволци гасят нашите пожари. Да им помогнем!

Сподели

Втората половина на лятото беше белязана от разразилите се горски пожари на територията на цялата страна, които са все по-тревожни в своята стихийност.

Пожарите не пропуснаха и велинградския район, като в община Велинград беше в сила частично бедствено положение.

Пожарите застрашават горските масиви, биоразнообразието в тях, но носят непосредствена опасност и за къщите в близост, както и от обгазяване и задимяване на града.

На място, за да помага при гасенето, беше екип на Съюз на българските спасители Велинград с ръководител Евгени Янкулов и членове Вилимир Котларски, Стойчо Котларски и Петър Статев. Високата подготовка, добрата екипировка и изключителната техника, която сами успяха да съберат и да създадат: уникална машина, приспособена за гасене на горски и полски пожари беше впрегната на пълни обороти.

Умишлени и неумишлени пожари не подминаха и Благоевград. На място отново се включиха доброволци-спасители, членове на СБС, които участваха рамо до рамо с пожарникари на изключително трудни, пресечени терени, опасни и животозастрашаващи ситуации. Техните имена са: Владимир Филков, Явор Хаджиев, Христина Календерска и Мариела Гюшина.

Истории, като тези на доброволците от Велинград и Благоевград, са десетки. Те са ежедневие за смелите членове на Съюз на българските спасители.

Сдружение „Съюз на българските спасители” (СБС) е създадено да набира доброволци и спасители, да създава доброволческа мрежа в цяла България, да защитава правата на спасителите и да помага на хората, изпаднали в беда, при бедствия, аварии, катастрофи, извънредни и кризисни ситуации да опазва обществения ред и околната среда.

Бедствията, които ни сполетяват последните години не са никак малки по размер, нанесени щети и взети жертви. Те няма да изчезнат, няма да спрат да нанасят материални щети и да отнемат човешки животи. Катастрофите по нашите пътища отнемат огромен брой човешки животи.

Една от най-важните инициативи на сдружението е създаването на Гражданска система за уведомяване при бедствия.

Тя ще помага на пострадалите или на тези, които не знаят какво да правят при подобна ситуация, да сигнализират и да се притече на помощ обучен гражданин, който може да се намира на другата улица и да окаже помощ, докато пристигнат медицинските екипи.

Създаването на подобна система ще струва 15 000 лева. Това включва изработка, техническа поддръжка, използване на сървър, домейн, хостинг и всички съпъстващи разходи.

Спасителите разчитат изцяло на дарителска подкрепа!

Нека им подадем ръка сега, за да могат да го направят и те за всички нас!

Да изпратим дарителски SMS на номер 17 777 с текст DMS SBS или да дарим онлайн на страницата на кампанията в DMS

.