Свято дело за храма и за хората!

Спешна кампания за почистване фасадата на сградата на Катедрален храм „Успение Богородично“ – Варна преди сваляне на скелето, издигнато за ремонт на покрива и куполите. Катедралата е една от най-известните постройки във Варна и се е превърнала в един от символите на града. Включете се за да запазим облика й!

Свято дело за храма и за хората!
14 481 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS KATEDRALA

Защо?

Катедрален храм-паметник „Св. Успение Богородично“ е една от най-емблематичните сгради в град Варна – катедрала на Варненската и Великопреславска епархия на Българската православна църква, молитвен храм за жителите на града и една от най-обичаните и посещавани туристически забележителности, превърнала се в символ не само на Варна, но и на страната.

През 2020 г. започва ремонт на покрива и позлата на петте купола и кубето на камбанарията, които продължават и към момента, като за целта около цялата фасада е монтирано скеле.

Каменната фасада на сградата, по която са натрупани прах и замърсявания от автомобилни изпарения, има неотложна нужда от почистване и запечатване със специално покритие, което ще я пази чиста поне през следващите 20 години.

Това ще подобри значително външния вид и излъчването на Храма – на златните кубета подхожда един почистен и блестящ с красотата си камък.

За извършването на тези дейности също е необходимо скеле. По оферти на фирми-изпълнители този процес е три пъти по-евтин от цената на самото скеле. Затова е необходимо да се използват оставащите 2-3 месеца до демонтирането на скелето, за да се почисти и запечата фасадата.

letter За почистването на фасадата няма предвидени средства. Затова представители на водещи строителни фирми в град Варна, ОП КСБ Варна и НЧ „Стара Варна 2010“ сформираха Инициативен комитет за набиране на необходимите средства, за да се използва настоящата възможност за почистване и съхраняване на фасадата на един от символите на красива Варна!

Какво е нужно?

Целта на кампанията е да се събере сумата от 30 000 лева. Това ще допълни вече събраните дарения от авторитетни граждански организации и водещи фирми от Варна и региона до общия необходим бюджет от 150 000 лв. за почистване и запечатване на фасадата на Катедрален храм „Св. Успение Богородично“.

Наш дълг, като българи е да укрепваме, обновяваме и опазваме от разрухата на времето обичаните национални светини!

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!