Всички животни са важни!
DMS ZOV

Всички животни са важни!

Сподели

Сдружение КАЖИ е най-голямата българска организация за защита на животните основно в индустриалното животновъдство. Мисията им е да предотвратят възможно най-много от страданието на възможно най-голям брой животни. Постигат това, като изискват промени в законодателството или фирмените политики на корпорации.

Според сдружението информираността на обществото за жестоките практики в индустрията е изключително важна, защото без обществена подкрепа институционалната и корпоративната промяна са непостижими.

През април тази година КАЖИ работи заедно с агенция Сова Харис за провеждане на проучване на общественото мнение по теми, свързани с трите основни кампании, които организацията провежда.

Извадки с най-интересните резултати за всяка от темите, може да прочетете по-долу, а цялото проучване ще откриете на този линк.

Кокошки-носачки – кампания “Разперени криле”

89% от българите са съгласни с твърдението, че не е морално отглеждането на кокошки в клетки, след като има и по-хуманни варианти. Едва 18% знаят, че най-разпространеният метод за отглеждане у нас е именно в клетки с пространство колкото лист A4 за всяка кокошка. Липсва информираност и по отношение на значението на кодовете върху кокошите яйца – само една пета знаят какво означават те. В същото време 65% от респондентите твърдят, че е по-вероятно да не купят яйца, ако знаеха, че кокошките, чиито яйца купуват, са живели в клетка без възможност за излизане от нея.

Патици и гъски – кампания “Да спрем гушенето!”

Три четвърти от българите никога не са консумирали втлъстен гъши дроб (фоа гра) или дори не знаят какво представлява това. Въпреки че в страната ни има над 100 ферми за производство на фоа гра чрез метода гушене (насилствено хранене), повече от половината от българските граждани не знаят, че в България има такова производство. 88% са на мнение, че насилственото хранене на птици чрез тръба в хранопровода с цел угояване е жестоко, а 83% смятат, че то трябва да се забрани.

Норки – Кампания за забрана на фермите за ценни кожи

Малко над половината от българите знаят, че в страната ни има ферми за животни, които се отглеждат единствено заради козината им. 68% обаче не знаят нищо за начина на отглеждане на животните в тези ферми. 81% не подкрепят убиването на животни единствено заради козината им, а 63% смятат, че фермите, в които се отглеждат животни за ценни кожи трябва да бъдат забранени.

„Изправени сме срещу огромни индустрии с много влияние, сила и най-вече пари, спечелени от страданието на животните. Всяко дарение ще помогне да изравним силите – всяка стотинка е от значение. Благодарим на всичките ни дарители, които вярват с нас в един по-добър свят за всички животни и допринасят, за да го направим реалност.“, споделя Стефан Димитров, активист от КАЖИ.

 

За да дарите на организацията, можете да изпратите SMS с текст DMS ZOV на кратък номер 17 777 или да направите онлайн дарение.