Електронни очи – нови хоризонти за хора със зрителни увреждания
DMS MOBILEN

Електронни очи – нови хоризонти за хора със зрителни увреждания

Сподели

Каква е мечтата на всички млади хора?

Да учат, да се развиват, да получат добър старт в живота, да се забавляват, да пътуват.

Младежите от федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” мечтаят като всички останали и точно затова започват кампанията „Електронни очи”.

Над 1800 човека членуват в районната организция на слепите в София, но дейстителният брой на хората със зрителни увреждания в столицата е много по-голям.

Много млади и активни хора, които се опитват да управляват живота си сами и не разчитат на различни социални придобивки, не членуват там и не са обхванати от тази статистика. А в големия и забързан град няма добри ориентири, които да помогнат на човек със зрителни увреждания да се движи уверено и независимо от придружители. Повечето от тротоарите в централната част са снабдени с тактилни ленти, но не и в останалите квартали. Освен тях, „говорещото метро“ и плахите опити за „говорещи спирки“– градът е едно крайно враждебно място за незрящите.

За щастие новите мобилни комуникации и информационни технологии създават невероятна възможност да се улесни живота на хората с увреждания и да се компенсира донякъде техния дефицит. Специално хората със зрителни увреждания биха получили неоценима помощ да бъдат самостоятелни и независими, ако могат да разчитат на „електронни очи“. В случая, тази идея има съвсем евтино и лесно изпълнение. Тъй като всеки е въоръжен със смартфон, който така или иначе предлага много ползотворни говорещи приложения. В много други държави вече има разработени говорещи приложения за уточняване на местоположението на незрящите, но те са специфична разработка за съответния район и населено място. Използвайки този опит обаче може да се разработят приложения и за България.

Мобилната навигация за незрящи е програмен продукт, за чиято разработка са необходими около 10 хиляди лева.

Приложението трябва да дава гласова информация за местоположението на незрящия с точност до сантиметър, да упътва до най-близката спирка на метрото или автобуса, да указва най-близките обекти и посоката за достигането на определена цел. Чрез него незрящите ще имат много по-голяма самостоятелност и свобода в придвижването в градска среда. Приложението ще може да се изтегля безплатно от всеки, който се нуждае. Този проект може да бъде пилотен за София, където нуждата е много по-голяма в сравнение с по-малките градове.

Като втора стъпка, сред разработване на мобилното приложение, следва поставяне на GPS предавателите на високи обществени сгради в София. Чрез тях ще може да се прецизира с точност до сантиметър указанията за местоположение на незрящите.

Освен да събере нужните средства, кампанията трябва да разбие всички клишета за хората с увреждания.

Финансовата цел на цялата кампания е 39 800 лв.

Можем да подадем ръка на прекрасните активни младежи със зрителни увреждания, като изпратим дарителски SMS с текст DMS MOBILEN на кратък номер 17 777 или като направим онлайн дарение през страницата на кампанията.

Използван е материал от статия на сайта на bnt.bg