Първа клапа – дебют за млади кино творци!

Начало на кампанията: 04.06.2021

Духовното здраве на една нация катализира качеството и на живот. България се нуждае от млади творци, които са жадни за духовност. За да се случи това, младите творци трябва да имат възможност за ранни дебюти на техните мащабни и необременените от възраст и опит идеи.

Първа клапа – дебют за млади кино творци!
2 158 лв. дарени остават Виж даренията
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Yettel., VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS KLAPA

За кампанията

Това е особено важно в кино-производството, където досега с практиката в рамките на образователните програми е ограничен, а целевите финансирания за автори дебютанти са оскъдни.

За съжаление се оформя един порочен цикъл, където отсъствието на ранни дебюти забавя и процесите на развитие на собственото ни кинопроизводство. Обичайно, чрез първия си филм творецът експериментира и се учи от собствената си работа.

Каузата на Фондация „Първа клапа“ е да отговори на тази нужда. А именно, млади таланти от всички дисциплини в кино-производството да реализират своя дебют създавайки своя първи художествен проект, следвайки „принципите на учене, чрез правене“.

При този подход се запазва авторството на младите творци, но в процеса на реализация е оказана методична и техническа помощ, така, че техният художествен замисъл да бъде възпроизведен и запазен в пълнота.

Първа клапа е вече инвестирала в първия си пилотен проект – „Шибил“, които засвидетелства своята атестация, получавайки 136 награди от 49 държави на 6 континента. Сред отличията има такива на високо авторитетни кино форуми.

letter Основната мисия е Първа клапа да се превърне в платформа за реализация на проекти на младите дебютанти в киното и развиване на експертизата сред технически насочените професии. Всичко това ще се случва на проектен принцип и следвайки принципите на „учене, чрез правене“.

Целта

Финансовата цел на тази кампания е чрез демонстриране на качествата на първия проект на Първа клапа и широката популяризация на този резултат, да се реализира масово ко-продуциране на следващия проект, респективно да осигури възможност следващите млади дебютанти да завоюват признанието на публиката и световните кино форуми за независимо кино.

На 10 Юни 2021 стартира националната кампания – „Ти, продуцираш“, която основно ще се базира върху първият продукт на „Първа клапа“, а именно рекордно награждавания филм „Шибил“.

Всеки може да вземе своя безплатен достъп за националната премиера на www.shibil.bg

Целта е да съберем 100 000 лева, които заедно с други дарения към Първа клапа ще трябва да оформят бюджета за следващия пълнометражен филм на Първа клапа.

 

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!