Малките герои вече са по-близо до майчината прегръдка
DMS BEBE

Малките герои вече са по-близо до майчината прегръдка

Сподели

На 17 ноември отбелязахме Световния ден на недоносените деца.

Всяка година в България преждевременно се раждат 6000 бебета, които имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят.

Фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза Световния ден на недоносените деца, като организира онлайн конференция “Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”. Тя се проведе в периода 16-20 ноември и обхвана разнообразни теми, свързани с грижата и развитието на малките герои. Родителите имаха възможността да получат ценни професионални съвети от различни специалисти.

През ноември фондацията откри и три семейни стаи, в които родителите да могат да прекарват пълноценно време с недоносеното си бебе. Те се намират в МБАЛ Търговище и УМБАЛ „Проф. Д-р Ст.Киркович“ АД гр. Стара Загора. Разполагат с кът за кърмене и контакт „кожа до кожа“, преповиване и грижи за бебето. Предвид противоепидемичните мерки, в момента стаите са на разположение на майките на недоносени бебета в периода преди изписването им от болница.

Стойността на една семейна стая за ремонт и обзавеждане възлиза на приблизително 10 000 лв, в зависимост от нуждите на отделението.

Подкрепете кампанията „Големи чудеса за малките герои“ с дарителски SMS с текст DMS BEBE или на страницата на кампанията в сайта на DMS.

 

 

Заедно събрахме 109 522 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
29865 28291 3578 2875 лв. 681 лв. 1629 лв.

За кампанията

Работата на Фондация „Нашите недоносени деца“ е насочена към три основни направления,  като всяко от тях е от ключово значение за недоносените деца!

  • Да осигурим по-добри грижи за недоносените бебета в болница
  • Да осигурим повече прегръдки на недоносените бебета – чрез изграждане на семейни стаи и кътове за кърмене и кенгуру-грижи
  • Да подкрепим ранното детско развитие и семействата на недоносени бебета в център “Малки чудеса” 

Всяка година 6000 бебета се раждат твърде рано и твърде малки, неподготвени за живот извън майчината утроба. Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, те имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят.

Фондация “Нашите недоносени деца” работи активно за осигуряване на най-добра медицинска грижа и комфорт на бебето и семейство по време на болничния престой, чрез даряване на животоспасяваща апаратура, изграждане на кътове за кърмене и кенгуру-грижи, даряване на анатомични гнезда за бебетата, покривала за кувьози, плетива, информационни материали за специфични рискови състояния при недоносените бебета и други.

Ние знаем колко е важно за всеки родител да бъде близо до бебето си, когато то се бори за живота си, защото самите ние сме майки, родили преждевременно и помним чувството да сме разделени от децата си в продължение на месеци.

Защото всяко бебе заслужава възможността да бъде в прегръдките на мама и татко, докато порасне достатъчно, за да напусне болничното отделение!

В сянката на пандемичната криза, през последните две години, достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност за контакт със своите родители.

Ето защо Фондацията стартира инициативата #БезРаздяла|“Гласът лекува”, застъпвайки се за правото на бебетата да усещат гласа, обичта и топлата прегръдка на своите родители.

В Център “Малки чудеса” работим, за да осигурим подкрепа на семействата на преждевременно родени бебета и деца с трудности в развитието. Центърът разполага с логопеди, детски и фамилни психолози, ерготерапевт, специалист ранно детско развитие, хранителен терапевт, както и медицински специалисти, с които родителите могат да се консултират. Центърът предлага:

– Социална програма за семействата с финансови затруднения;
– Безплатна програма за проследяване на здравето и развитието на недоносените деца;
– Индивидуални консултации и терапевтична подкрепа от специалисти по ранно детско   развитие;
– Групови занимания за подкрепа на ранното детско развитие и социални умения;
– Групова и индивидуална подкрепа за родители на недоносени деца.

letter 1 на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България, като в някои градове недоносените бебета са много над средното за страната - близо 18%.
Включи се с помощ и като доброволец. Виж как тук