Спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19

Начало на кампанията: 16.05.2020

Една тиха пандемия, различна от тази, предизвикана от коронавируса, е превзела много домове. Това е пандемията на домашното насилие. Всяка трета жена е била жертва на насилие през живота си. Най-страшното е, когато това се случва в дома ти, от най-близките ти и продължава постоянно.

Спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19
3 292 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS SILA

Защо?

Български фонд за жените, съвместно с Фондация BCause и Български дарителски форум стартират спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19.

В България услугите за превенция и защита на жени, жертви на насилие, са изключително недостатъчни като брой, капацитет и са системно недофинансирани. Кризисните центрове, които предлагат временен приют са едва 13 за цялата страна. Половината областни градове нямат подобна социална услуга.

За двумилионна София центърът е само един – с осем места. През него преминават средно по 100 жени с децата си годишно. Сега тези центрове са препълнени и имат нараснали нужди, свързани с овладяването на пандемията, така че да могат да отговорят на нуждите за спешна закрила.

Фондът ще подкрепя жертвите на домашно насилие и техните деца, като подпомогне организациите, които работят на първа линия и предоставят юридически, психологически и социални услуги на жертвите на домашно насилие, управляват кризисни центрове за настаняване на жени и деца, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна.

Средствата се набират както от корпоративни, така и от индивидуални дарители. Три компании вече се включиха с целево дарение в инициативата. Това са: Biersdorf / NIVEA, EasyPay и Experian.

letter Да подадем ръка на най-нуждаещите се жени и деца! Да им дадем надежда и сигурно убежище сега! 

Включете се и вие!

Вашето дарение ще помогне на жени и деца, жертви на насилие да оцелеят в тази кризисна ситуация. Това ще стане с помощта на Кризисните и Консултативни центрове, които подкрепят пострадалите в цялата страна.

Сред първите организации, които отправиха апели за помощ и които работят на първа линия са тези в София, Пловдив, Варна, Русе, Хасково, Димитровград, Търговище, Дупница, Горна Оряховица и Перник.

Вашето дарение ще помогне за следните спешни нужди:

 • Тестване на новопостъпилите за COVID-19
 • Обособяване на помещения за временна карантина преди постъпването в Кризисните центрове
 • Защитни облекла, лични предпазни средства (маски, ръкавици, шлемове) и препарати за дезинфекция
 • Лекарства, витамини, медицински стоки от първа необходимост
 • Допълнителни часове работа на психолози и юристи в центровете, поради увеличаването на търсената помощ и по-тежките случаи, които изискват незабавна защита
 • Временно настаняване в хотел при липса на свободни места в Кризисните центрове
 • Увеличаване на мобилните услуги, за да се достигне до малките населени места
 • Обезпечаване с базисни технически средства за онлайн консултации, тъй като всички услуги в момента правят консултациите основно дистанционно
 • Таблети и лаптопи за децата, настанени в услугите, за да могат да продължат да учат дистанционно
 • Спешна хуманитарна помощ за жени и децата им, в случаите, в които не разполагат с доходи, не получават издръжка и имат сериозни финансови затруднения
 • Допълнителни легла, монтиране на прегради и спешно дооборудване на помещения
 • Образователни материали и игри за децата на жените, настанени в центровете, които сега нямат възможност да играят много навън

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!