Кампания за издаване на готварска книжка от деца за деца

Начало на кампанията: 18.02.2020

„Най-здравословната рецепта за училище - бързо, лесно, здравословно и полезно!" e готварска книжка, създадена от деца за деца от 5 до 15 години. Кампанията набира средства за нейното издаване.

Кампания за издаване на готварска книжка от деца за деца
30 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS RAMO

За кампанията

Издаването на книжката „Най-здравословната рецепта за училище – бързо, лесно, здравословно и полезно“е готварска книга, създадена от деца за деца от 5 до 15 години, стана възможно след провеждането на Национален конкурс за „Най-здравословната рецепта за училище 2019 г“.

В конкурса взеха участие 350 деца от цяла България, които споделиха своите познания за здравословното хранене и продуктите, които са  използвали в тях.  Множеството рецепти, които децата споделиха, ни показа, че готвенето е интересно и полезно занимание, което им помага да покажат своята творческа инициатива и креативност.

Конкурсът имаше за цел  деца от цяла България да споделят с нас идеите си за здравословна рецепта, която да е подходяща за училище.

Голяма част от българските училища не разполагат с ученически стол и децата са принудени да купуват различни продукти от близките лафки и магазини. Това често води до повишаване на телесното тегло у подрастващите, а по-късно и до  здравословни проблеми. Седенето пред компютрите и обездвижването на децата води също до затлъстяване.

Детското затлъстяване е изключително обезпокоителен проблем, а броят на децата в Европа, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване, нараства с около 400 000 годишно. Освен че страдат от здравословни проблеми като диабет и чернодробни заболявания като малки, децата с наднормено тегло са сериозно застрашени и  от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, инфаркт и депресия когато пораснат.

Европейският ден за здравословна храна и готвене е част от  широка кампания на Комисията за борба срещу затлъстяването посредством насърчаване гражданите на ЕС да предпочетат балансиран хранителен режим и да правят повече физически упражнения.

letter Децата, на които е обяснена важността на здравословното хранене и които са научени правилно да подбират хранителния си режим, е по-вероятно да водят здравословен живот и като възрастни.

Целта

Предвид всички тези аргументи, ние от СНЦ“УСМИВКА“ Бургас,  подготвихме готварска книжка за деца създадена от рецептите,  които получихме по време на конкурса 2019 г. След предварителна обработка решихме да споделим  част от тези рецепти с деца от цяла България. Книжката е готова, но ни липсва финансиране, за да бъде издадена.

Обръщаме се към гражданите на цяла България – родители, представители на различни фирми или печатници, които биха се съгласили  да бъде издадена книжката, за да може да я предоставим безплатно на училищата в България.

Подкрепете ни, за да помогнем още сега детските идеи да се превърнат в реалност!

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!