Кампания за издаване на готварска книжка от деца за деца
DMS RAMO

Кампания за издаване на готварска книжка от деца за деца

Сподели

Заедно събрахме 31 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
27 0 0 4 лв. 0 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

Издаването на книжката „Най-здравословната рецепта за училище – бързо, лесно, здравословно и полезно“е готварска книга, създадена от деца за деца от 5 до 15 години, стана възможно след провеждането на Национален конкурс за „Най-здравословната рецепта за училище 2019 г“.

В конкурса взеха участие 350 деца от цяла България, които споделиха своите познания за здравословното хранене и продуктите, които са  използвали в тях.  Множеството рецепти, които децата споделиха, ни показа, че готвенето е интересно и полезно занимание, което им помага да покажат своята творческа инициатива и креативност.

Конкурсът имаше за цел  деца от цяла България да споделят с нас идеите си за здравословна рецепта, която да е подходяща за училище.

Голяма част от българските училища не разполагат с ученически стол и децата са принудени да купуват различни продукти от близките лафки и магазини. Това често води до повишаване на телесното тегло у подрастващите, а по-късно и до  здравословни проблеми. Седенето пред компютрите и обездвижването на децата води също до затлъстяване.

Детското затлъстяване е изключително обезпокоителен проблем, а броят на децата в Европа, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване, нараства с около 400 000 годишно. Освен че страдат от здравословни проблеми като диабет и чернодробни заболявания като малки, децата с наднормено тегло са сериозно застрашени и  от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, инфаркт и депресия когато пораснат.

Европейският ден за здравословна храна и готвене е част от  широка кампания на Комисията за борба срещу затлъстяването посредством насърчаване гражданите на ЕС да предпочетат балансиран хранителен режим и да правят повече физически упражнения.

letter Децата, на които е обяснена важността на здравословното хранене и които са научени правилно да подбират хранителния си режим, е по-вероятно да водят здравословен живот и като възрастни.